Politiek
KRO-NCRV

'Meedoen in maatschappij wordt lastig' als plannen kabinet-Schoof worden doorgevoerd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meedoen in maatschappij wordt lastig' als plannen kabinet-Schoof worden doorgevoerd

De troonrede is gepresenteerd en de plannen voor het komende jaar zullen de komende twee dagen besproken worden in de Tweede Kamer tijdens de algemene politieke beschouwingen. Wat zijn de onderwerpen die we kunnen verwachten? "Het is de hele tijd over migratie gegaan, maar met al die nieuwe woningen die gebouwd dienen te worden, gaan we toch écht een stikstofbeleid nodig hebben", zegt Tessel Linders, politiek verslaggever van Omroep Brabant", bij Spraakmakers.

"Ik probeer altijd uit te zoomen en mezelf af te vragen hoe we hier beland zijn", zegt Spraakmaker, politiek historicus en cabaretier Eveline van Rijswijk. "Het Kabinet was gevallen. Weet je nog 'nareis op nareis'? Ik denk dat het wéér veel over migratie zal gaan."

Migratieframe

Binnen de politiek, en daardoor ook in het nieuws, wordt veelal het asielprobleem genoemd. "Het is geen probleem, het is een gegeven dat tot het grootste onderwerp gemaakt is", zegt Kees Boonman, politiek commentator. Boonman stelt dat dit al snel als grootste probleem gezien wordt door mensen, omdat het constant zo benoemd wordt. Van Rijswijk noemt het asielprobleem een frame dat gecreëerd is binnen de politiek.

Volgens Boonman is de PVV erg handig geweest in het vangen van dit frame: "Daardoor zitten alle regeerpartijen hierin opgesloten." Minister Marjolein Faber stuurde deze ochtend een verklaring naar Brussel om een uitzondering aan te vragen op het Europese beleid. "Dit is voorsorteren op teleurstellingen", zegt Bremer. "Een uitzondering is niet zomaar geregeld, maar onderdeel van het frame. Ook om de achterban tevreden te stellen." Zo doet Faber nog een extra slot op de deur voor het migratieframe, aldus Boonman.

Mestproblematiek

"Het is de hele tijd over migratie gegaan, maar met al die nieuwe woningen die gebouwd dienen te worden, gaan we toch écht een stikstofbeleid nodig hebben", zegt Linders. "Alle positiviteit van de BBB- en PVV-kiezer komt door beloftes, maar ook hierbij: zaken zijn niet zomaar geregeld."

Toen Wiersma's recente plannen doorkwamen, werd er gefronst door kiezers. De BBB zou 'plan Adema' niet uit gaan voeren, maar dit lijkt er nu toch deels door te komen. "Mensen vielen daarover, maar die generieke korting vanuit Brussel hangt nog steeds boven de markt", vertelt Linders. "Dat gaat voor teleurstellingen zorgen, want de kans dat we onder het mestplafond blijven is nihil."

Sport en cultuur

"Daar zou het over moeten gaan", komt veelal als geluid uit de Spraakmakers-community. Luisteraars stellen dat welvaartsziektes kunnen worden voorkomen wanneer sport toegankelijk blijft voor iedereen. "Door de btw-verhoging wordt de drempel tot sport en cultuur te hoog voor mensen met een kleine portemonnee", vertelt Linders. "Daardoor wordt meedoen in de maatschappij ook lastig voor hen."

"Gek dat de troonrede begon over de trots voor sport en eindigt met bezuiniging op sport", zegt Bremer. Volgens Boonman zouden de btw-verhogingen op sport en cultuur (deels) terug te draaien moeten zijn. "Zoek het uit, maak het in orde en schrap het", zegt de politiek commentator. "Het is een radicale keuze geweest tégen iets, niet voor iets. Oftewel pijltjes gooien, waarop zij geld kunnen halen. Zeg liever: 'Foutje bedankt, we gaan het anders doen'."

RTL-verslaggever Floor Bremer mist het tegengeluid van de oppositiepartijen. "Een alternatief bieden, dat zouden oppositiepartijen moeten doen", zegt Boonman.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie