Politiek
WNL

Hoogleraar Wim Voermans: 'De Tweede Kamer schendt de Grondwet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Wim Voermans: 'De Tweede Kamer schendt de Grondwet'

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Leiden Wim Voermans vindt dat de Tweede Kamer met het debat over de mondkapjesdeal de Grondwet schendt. “Het is staatsrechtelijk fout en het verdient geen navolging”, zei hij in het NPO Radio 1-programma Sven Op 1.

Woonminister Hugo de Jonge legt vandaag in de Tweede Kamer verantwoording af over zijn rol in de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Een deal die gesloten werd toen hij nog minister van Volksgezondheid was.

Dat De Jonge toch vandaag de Tweede Kamer te woord staat, schept volgens Voermans een verkeerd precedent: “Als je dit precedent zijn gang laat gaan, dan kan het gevolg zijn dat de Tweede Kamer vaker oud-bewindspersonen voor een debat naar de Kamer gaat halen. Of dat een zittende minister geen verantwoordelijkheid meer hoeft te nemen voor iets dat niet in zijn of haar ministerschap is gebeurd. Je gaat hiermee voorbij aan de ministeriële verantwoordelijkheid. Ik denk dat je dan de poppen aan het dansen hebt.”

‘Een proces’

Het debat rond de mondkapjesdeal lijkt volgens Voermans op deze manier ook een soort ‘proces’ te worden. “Het lijkt vooral alsof de Tweede Kamer een schuldige wil aanwijzen. Maar daar is dit debat niet voor. Je wilt niet dat de Tweede Kamer een soort parlementaire enquêtecommissie wordt.”

Voermans zegt daarom dat de Tweede Kamer hier nooit toe had moeten oproepen. “We hebben hier andere middelen voor, zoals het instellen van een parlementaire ondervragingscommissie of een parlementaire enquêtecommissie. In plaats van dit debat te voeren, was een parlementaire ondervraging beter geweest, omdat je zo snel iets te weten kunt komen en je iemand hiermee alsnog onder ede hoort.”

Beeldvorming

Dat De Jonge nu in de Kamer verantwoording aflegt, is vooral te wijten aan het belang dat de Tweede Kamer en het kabinet tegenwoordig aan de beeldvorming hechten, vertelt de hoogleraar. “De controle op de beeldvorming is inmiddels een cultuur geworden. Kom gewoon voor de draad met je verhaal. Dat cultuurtje moet echt weg.”

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie