Politiek
WNL

Schatkistbewaarder Hans Vijlbrief noemt minister van Financiën kortzichtig en bijziend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schatkistbewaarder Hans Vijlbrief noemt minister van Financiën kortzichtig en bijziend

Volgens schatkistbewaarder van D66 Hans Vijlbrief is minister van Financiën Eelco Heinen "kortzichtig en bijziend". Deze uitspraak doet hij in Sven op 1. Heinen hamert erop dat de begrotingsdiscipline terugkomt, maar "het enige wat ik zie is dat hij volgend jaar acht miljard euro extra uitgeeft".

Het D66-Kamerlid noemt Heinen een "competente bestuurder", maar hij verbaast zich erover dat Heinen zichzelf neerzet als 'streng en zuinig'. Het kabinet wil, naast acht miljard euro extra uitgeven, de lasten verlagen in het eerste jaar van de regeerperiode onder kabinet-Schoof. "De bezuinigingen komen pas in de tweede helft van de kabinetsperiode, als die er ooit komt. Dat frame van 'ik ben zo streng' heb ik nog niet gezien."

Algemene Financiële Beschouwingen

Vijlbrief gaat Heinen daarover aan de tand voelen tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen, die gepland staan op dinsdag 19 november. "De definitie van streng is dat je goed op de schatkist let." De reden dat de minister van Financiën streng moet zijn, heeft te maken met het feit dat "we alle vooruitberekeningen zien voor de komende tien à vijftien jaar, waaruit blijkt dat we alle lasten bij onze kinderen en kleinkinderen leggen".

Daarom moet volgens Heinen de begrotingsdiscipline terugkomen. Die was volgens hem ver te zoeken in vorige kabinetten, waar Vijlbrief ook deel van uitmaakte. "Het vorige kabinet zat ook tegen de Europese normen aan te werken, maar het grote verschil is dat we het geld toen uitgaven aan bijvoorbeeld een transitiefonds voor de landbouw", zegt Vijlbrief. Daar heeft dit kabinet een streep doorheen gezet. "In plaats daarvan vieren ze nu feest met het geld wat ze ophalen. Ik vind dat kortzichtig en bijziend."

Hans Vijlbrief (schatkistbewaarder D66): 'Minister van Financiën Eelco Heinen is kortzichtig en bijziend' (30 september 2024) - Sven op 1

Het Kamerlid is op dit moment in gesprek met ondernemers die actief zijn in alle sectoren die getroffen worden door de btw-verhogingen, waaronder de sport- en cultuursector. Hij probeert dekking te vinden om de btw-verhogingen van tafel te krijgen.

Eerder zei D66-leider Rob Jetten in Goedemorgen Nederland dat hij de accijns op tabak wil verhogen en vapen meer wil belasten. "In november moet het af zijn. Ik ben gestart, maar de resultaten laten nog even op zich wachten."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie