Politiek
NOS

Kabinet staakt verzet tegen uitstootvrije binnensteden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet staakt verzet tegen uitstootvrije binnensteden

Het kabinet legt zich neer bij de de komst van zero-emissiezones in binnensteden. Dit betekent dat in bepaalde delen van de binnenstad geen bedrijfsauto's op brandstof meer mogen rijden. Per januari 2025 komen in veertien Nederlandse steden uitstootvrije zones voor vervuilende bestelbussen en vrachtauto's, maar er zijn wel allerlei uitzonderingen mogelijk.

Kabinet legt zich neer bij de komst van uitstootvrije binnensteden

Het kabinet-Schoof wilde eigenlijk kijken of de komst van deze zero-emissiezones nog kon worden uitgesteld, omdat het ondernemers in de binnenstad zou raken. Bedrijven zijn bang dat ze veel geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld nieuwe elektrische bestelbusjes.

Gemeenten mogen zelf beslissen over het instellen van een zero-emissiezone. De betrokken gemeenten hebben in een overleg met staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu laten weten dat ze doorgaan met die plannen. De staatssecretaris trekt zijn bezwaren nu in.

Onder meer in Gouda komt volgend jaar een zero-emissiezone. Verslaggever Ewoud Kievit sprak voor het Radio 1 Journaal met wethouder Judith Sargentini over het plan om volgend jaar alleen nog bedrijfsbusjes op elektra toe te laten in de binnenstad. "Dat betekent vooral minder uitstoot, gezondere lucht en dat is goed voor Gouda en de bewoners. En dat helpt ons om in 2040 CO2-neutraal te worden", aldus Sargentini.

Ster advertentie
Ster advertentie