Politiek
AVROTROS

Hoe houden we onze zorg betaalbaar?

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe houden we onze zorg betaalbaar?

Deze week moest minister Agema flink wat verdedigen waar ze als Kamerlid juist vurig tegen streed; de mogelijke sluiting van de acute zorg in een streekziekenhuis in Heerlen bijvoorbeeld. Of de marktwerking in de zorg. En dat terwijl ze het helemaal anders zou gaan doen op haar ministerie. Maar wat is wijsheid? Hoe organiseer je de zorg zo dat die betaalbaar blijft voor iedereen en dat we ons niet blauw betalen aan premies? Dan kunnen we het ook nog over dat hete hangijzer van het eigen risico hebben. Prof. dr. Marcel Canoy, gezondheidseconoom en verbonden aan de VU wil er een dure fles wijn op verwedden dat die verlaging van het eigen risico er niet komt. Sowieso zou hij het allemaal anders doen dan de huidige minister.

Video niet beschikbaar

Scherpe keuzes maken

De eerste zorgpremie voor 2025 gaat met 9,50 euro omhoog. Canoy legt uit waarom: "Je hebt een periode van schaarste en een periode van overvloed. Als de schaarste niet opgelost wordt, zullen de kosten blijven stijgen. Dat is nu slechts een tientje per maand, maar op een gegeven moment zullen we scherpe keuzes moeten gaan maken. We moeten de zorg herstructureren en ervoor zorgen dat mensen niet in de kou gezet worden.”

Kabinet ‘VooruitSchoof’

Het nieuwe kabinet maakt deze scherpe keuzes nog niet volgens Canoy. Wel wordt er bezuinigd op verschillende preventiemaatregelen: “De BTW op sport wordt verhoogd en er wordt bezuinigd op het gemeentefonds. Hoewel preventie moeilijk meetbaar is, zijn de meeste experts het erover eens dat we er veel meer op moeten gaan inzetten. Voorkomen is stukken goedkoper dan genezen.” Canoy noemt het nieuwe kabinet 'kabinet VooruitSchoof’: "Ze schuiven alles voor zich uit. Ga eens een keertje wat anders doen dan de godganse dag op hondenfluitjes blazen over asiel.”

Onderling oplossen

Hoe het dan wel moet? Volgens Canoy moeten we uiteindelijk keuzes maken over wat we als collectief willen financieren en wat niet: “Burgers moeten minder afhankelijk worden van collectieve oplossingen en meer zelfredzaamheid en onderlinge zorg ontwikkelen. Mensen zullen bijvoorbeeld anders moeten gaan wonen en meer naar elkaar moeten omkijken in buurten.” Wel waarschuwt Canoy voor het onderschatten van complexe zorgbehoeften: “Het is gevaarlijk als mensen daadwerkelijk een zorgbehoefte hebben, te denken dat je dat als amateur wel eventjes kan oplossen. We moeten het daarom omdraaien: eerst kijken of we het onderling kunnen oplossen en dan pas naar de zorg. Dat zal ons miljarden schelen."

Ster advertentie
Ster advertentie