Politiek
EO

Zorgminister Agema (PVV) over pandemische paraatheid: 'Ik heb niks wegbezuinigd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgminister Agema (PVV) over pandemische paraatheid: 'Ik heb niks wegbezuinigd'

Zorgminister Fleur Agema (PVV) ligt onder vuur omdat ze 300 miljoen euro wil bezuinigen op het budget om goed voorbereid te zijn op een eventuele nieuwe pandemie. Maar dat beeld klopt niet, zegt Agema in Dit is de Dag. "Ik heb niet gedaan wat me wordt verweten."

Video niet beschikbaar

Vorige week schreef Agema in een brief aan de Tweede Kamer dat ze 300 miljoen euro wil bezuinigen op het budget om goed voorbereid te zijn op een eventuele nieuwe pandemie, ingezet door haar voorganger Kuipers. Hijzelf noemt het een 'buitengewoon onverstandig besluit' en vergelijkt de aangekondigde bezuinigingen als je gordel afdoen, omdat je al twee jaar geen incidenten meer hebt gehad.

'Miljoenen staan nog in de steigers'

Maar volgens Agema klopt het beeld niet dat ze 300 miljoen bezuinigt op het programma. "Ik heb de 50 miljoen uit 2025 on hold gezet, de rest loopt nog gewoon door", aldus Agema, volgens wie Kuipers het niet goed heeft begrepen. "Dus het beeld dat ik 300 miljoen heb wegbezuinigd, is onwaar."

Voor de jaren na 2025 staan alle gereserveerde miljoenen nog gewoon "in de steigers", aldus Agema. "Ik heb niks wegbezuinigd en ben dat dus ook niet van plan. Ik heb in de bredere context van weerbaarheid een overlap. Ik heb niet gedaan wat me wordt verweten."

Bredere context

Ze zegt dat er met meerdere ministeries onder leiding van de NCTV in bredere zin wordt nagedacht over paraatheid of weerbaarheid, zoals terreurdreiging of NAVO-verplichtingen als het elders misgaat in de wereld. "In die context brengen we in kaart wat we nodig hebben in die gevallen. Tot het voorjaar hebben we de tijd om daar financiƫle dekking bij te vinden."

In voorjaar komt pas het beslismoment over geld, zegt Agema. "Dan zullen we pas beslissingen hoeven nemen. Ik ga er vanuit dat er dan geld is voor de pandemische paraatheid. We gaan erover praten. Omdat ik de beslissing voor 2025 heb genomen om wat dan uit stond, on hold te zetten, blijft het andere gewoon in de planning staan. En ergens in het voorjaar van 2025 moet daar de oplossing zijn. Het zal wel moeten."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie