Pim Fortuyn en zijn ideeën zijn 20 jaar na zijn dood populair onder kiezers
- Nieuws
- Pim Fortuyn en zijn ideeën zijn 20 jaar na zijn dood populair onder kiezers
Toen Pim Fortuyn in 2002 steeds meer kiezers voor zich wist te winnen, zagen veel mensen zijn standpunten nog als controversieel. Maar 20 jaar later is dat flink veranderd en staat volgens het EenVandaag Opiniepanel 66 procent van de ondervraagden positief tegenover de politicus.
Op 6 mei 2002 werd de politicus vermoord, maar Fortuyn is 20 jaar later duidelijk nog niet uit het collectieve geheugen gewist. Van links tot rechts zijn grote groepen kiezers, gemiddeld 72 procent, het erover eens dat hij belangrijk is geweest voor Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder leden van het Opiniepanel.
'Problemen uit taboesfeer'
Volgens ondervraagden doorbrak Fortuyn een doorgeschoten politieke correctheid en maakte hij lastige kwesties bespreekbaar. "Hij trok problemen uit een krampachtige taboesfeer. Anderen wilden niet zien dat er toen echt al grote problemen waren", schrijft iemand. Twee op de drie mensen (66 procent) zijn vandaag de dag positief over hem en een even groot deel (64 procent) denkt dat zijn opkomst goed is geweest voor Nederland.
Zijn sympathisanten zitten vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum, maar ook opvallend veel andere kiezers, bijvoorbeeld die van D66 (43 procent), de SP (50 procent) en de Partij voor de Dieren (44 procent), zijn nu over hem te spreken.
Steun voor standpunten
Fortuyns standpunten, vooral over immigratie en integratie, werden in 2002 vaak controversieel of extreemrechts genoemd, maar kunnen nu op behoorlijk wat steun rekenen. EenVandaag legde een aantal standpunten uit het verkiezingsprogramma van 2002 voor aan het Opiniepanel.
Zo staat 73 procent achter zijn standpunt dat vluchtelingen beter in de eigen regio kunnen worden opgevangen en vinden zes op de tien dat de normen en waarden van de islam niet passen in de Nederlandse samenleving.
EU-lidmaatschap
Ook is 64 procent het nu met Fortuyn eens dat Nederland EU-lid moet blijven, maar dat de EU zich moet beperken tot de hoofdzaken en ziet iets meer dan de helft het liefst een gekozen minister-president.
Een standpunt waar Fortuyn voorstander van was maar nu op weerstand stuit, is zijn pleidooi voor meer marktwerking in de zorg: nog geen kwart (22 procent) vindt dat nu een goed idee.
Niet extreemrechts
Bij elkaar genomen zou nu slechts 4 procent de ideeën uit Fortuyns partijprogramma extreemrechts noemen. Veruit de meesten (71 procent) plaatsen die standpunten, inclusief die over immigratie en integratie, in het midden of rechts van het spectrum.
"Pim zei dingen waar mensen toen misschien van schrokken, maar die tegenwoordig normaal zijn. Politici als Wilders en Baudet lachen daar nu om", zegt iemand daarover.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.