Jongeren aan de klimaattafel: 'Je ziet dat het nu vaak meer is om een fotomoment te creëren'
- Nieuws
- Jongeren aan de klimaattafel: 'Je ziet dat het nu vaak meer is om een fotomoment te creëren'
Morgen is het 5 jaar geleden dat het klimaatakkoord van Parijs tot stand kwam. De sfeer op die dag voelde alsof er geschiedenis werd geschreven, maar is die magie nog altijd aanwezig? Patrick Lodiers spreekt hierover in De Nieuws BV met bestuursleden van De Jonge Klimaatbeweging: Aniek Moonen en Eva van Genuchten. En met Aoife Fleming, jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties van de Nationale Jeugdraad.
Video niet beschikbaar
Moonen maakt zich zorgen over de ambitie die we aan het verliezen zijn om de opwarming van de aarde tot anderhalve graad te beperken. Ook geeft Moonen aan dat ze het idee heeft dat het gesprek aan het veranderen is: "Opeens hebben we het niet meer over anderhalve graad, maar hebben we het over twee graden of misschien zelfs drie graden."
Actie
Hert Parijs-akkoord was wel een goed moment volgens Fleming, omdat de gehele wereld eenzelfde doelstelling had voor het klimaat. "Wat mij betreft is de tijd van doelen stellen wel echt voorbij en moeten we nu overgaan tot actie."
Van Genuchten heeft wel een idee waarom we nog steeds de klimaatdoelen in Nederland niet halen: "Waar het mis gaat is dat het heel erg verspreid over alle ministeries wat we doen voor klimaat, dus eigenlijk is niemand echt verantwoordelijk. Het bedrijfsleven en de overheid wijzen ook steeds naar elkaar."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Van Genuchten: "Wij denken dat het goed zou zijn om een 'klimaatautoriteit' in het leven te roepen. De klimaatautoriteit kijkt of de doelen worden behaald en of alle ministeries het werk wel doen." Het moet volgens hen een instantie zijn die de ministeries ook op de vingers kan tikken als ze het werk niet goed doen. Ondanks dat de doelen en ambities er wel zijn geeft Van Genuchten aan dat het vaak blijft hangen bij de uitvoer. Moonen: "Het vergt grote en structurele acties."
Verwaarloosbaar
Door de coronacrisis stoten we ongeveer 7 procent minder CO2 uit dan voor de crisis, maar door die verminderde uitstoot zal de opwarming maar 0,01 graad lager uitvallen. Dit kan je een verwaarloosbaar effect noemen. Moonen: "Je ziet hoeveel maatregelen het vergt om dit kleine doel te bereiken. Stel je voor dat we ons willen limiteren aan die anderhalve graad, dan moeten we dat nu elk jaar gaan doen, en ook de komende decennia."
Geld
Ook Fleming maakt zich zorgen over de effecten van de coronacrisis op het klimaat: "Ik maak me zorgen over het geld dat nu wordt uitgegeven. Dat is geld dat er over 2 jaar niet weer ligt. Dat wordt nu voor de komende jaren bepaald en ik maak mij er zorgen om dat er niet genoeg rekening gehouden is met duurzame investeringen, waardoor we onszelf dus verder in die klimaatcrisis werken.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Jongeren betrekken
Fleming, Van Genuchten en Moonen zijn alle drie van mening dat jongeren op een serieuzere manier betrokken moeten worden als het gaat om het klimaatbeleid en er niet alleen bij mogen staan voor het fotomoment. "Jongeren voelen die urgentie vaak veel sterker dan dat oudere generaties dat voelen. Dus als je jongeren aan tafel zet betekent dat eigenlijk ook dat je ambitie verhoogt", aldus Fleming.