CU-jongeren: 'Partijbestuur moet ingrijpen bij samenwerking met PVV'
- Nieuws
- CU-jongeren: 'Partijbestuur moet ingrijpen bij samenwerking met PVV'
Provinciale Staten van Flevoland bespraken gisteren een voorgestelde coalitie die bestaat uit de BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, ChristenUnie, PVV, SGP en eventueel JA21. Een opmerkelijk voorstel, want deze partijen verschillen op veel vlakken van elkaar. Vooral de voorgestelde samenwerking tussen de ChristenUnie en de PVV zorgt voor discussie binnen de partij. "De PVV staat qua standpunten heel ver van ons af", vertelt PerspectieF-voorzitter Jens Mostert in Dit is de dag.
Video niet beschikbaar
Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove van de ChristenUnie heeft aangegeven dat zij een samenwerking met de PVV niet geloofwaardig vindt. "Ik ben het daar mee eens", zegt Jens Mostert, voorzitter van PerspectieF, de jongerenafdeling van de CU. "PVV ligt erg ver van ons af. Als je naar het programma kijkt en leest dat ze ‘tegen het verder islamiseren van Flevoland’ zijn, staat dat wat ons betreft te ver af van onze standpunten. Alle Nederlanders kunnen zelf kiezen waar ze in geloven. Dan moet je als partij niet zulke termen gebruiken."
Ingrijpen
Sterker nog: Mostert roept het partijbestuur van de Christenunie op om in te grijpen als ze in Flevoland wél gaan onderhandelen met de PVV. Wouter Beekers, voormalig directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, vindt dat een slecht idee. “Ik heb er veel moeite mee dat een landelijke partijtop zich op deze manier gaat bemoeien met een provinciale fractie.”
Beekers vindt dat de Flevoland-fractie gewoon moet gaan praten met de PVV. "Ik vind het onverstandig om vanuit onze kant te zeggen: we sluiten partijen uit. Als een partij het voor zichzelf onmogelijk maakt, is dat prima, maar het is heel problematisch als je partijen van tevoren uitsluit."
Mostert vindt dat een gesprek met de PVV niet onmogelijk is, maar dat de partij wel afstand moet nemen van uitspraken die kwetsbare groepen wegzetten. "Ik vind het niet geloofwaardig als je bijvoorbeeld vluchtelingen zo wegzet. Dat moet je niet willen. En daarom niet gaan praten als de andere partij geen afstand neemt."
Radicalisering
Beekers denkt dat het uitsluiten van partijen juist radicalisering in de hand werkt. "Als je partijen uitsluit, voelen de stemmers van die partijen zich weggezet. Dan werk je radicalisering in de hand."
Opvallend is dat de ChristenUnie in de Eerste Kamerverkiezingen van vier naar twee of misschien drie zetels gaat, vooral op de Biblebelt. Vermoedelijk is een deel van die stemmers naar rechtse partijen gegaan. Moet je dan juist wél met een rechtse partij gaan praten? "Met die signalen moet je rekening mee houden", zegt Mostert. "We hebben blijkbaar niet goed genoeg kunnen uitleggen dat we een partij zijn voor een heel brede achterban."
Een nieuw verhaal
Beekers kan zich niet vinden in die laatste zin. Hij wil Mostert uitdagen om af en toe niet alleen naar Den Haag te gaan, maar ook naar Urk. "We hebben in deze tijd weer nieuwe uitdagingen." Hij vindt dat populistische rechtse partijen de ChristenUnie uitdagen op onze internationale koers. "Zij zeggen dat we meer voor ons eigen land moeten zorgen. We hoeven daar niet klakkeloos achteraan te lopen, maar het biedt een kans om ons verhaal weer aan te scherpen. En de BBB neemt het op dezelfde manier op voor de provincie. We moeten niet hetzelfde verhaal beter uitleggen, maar een nieuw verhaal schrijven."