Politiek
KRO-NCRV

'Mijn advies aan politici: stop met Twitter, dat zou heel verstandig zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn advies aan politici: stop met Twitter, dat zou heel verstandig zijn'

Stop met Twitter en een deel van de werkdruk valt weg. Dat advies doet oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet aan politici bij Spraakmakers, naar aanleiding van het nieuws dat twee Tweede Kamerleden hun werk op een lager pitje moeten zetten.

Video niet beschikbaar

"Je hebt geen moment rust, ook in het weekend niet", zegt Arno Rutte, die na zeven jaar Kamerlidmaatschap voor de VVD besloot te stoppen. "Je was altijd bezig met werk: van 's ochtends zes uur tot 's avonds heel laat. Het directe parlementaire werk, maar ook het volgen van de media, inlezen en werkbezoeken afleggen. Het houdt nooit op."

Haatreacties

Dat viel ook Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet op. Zij vroeg hier aandacht voor op sociale media, nadat vorige week twee Kamerleden zijn uitgevallen door de hoge werkdruk. Het is overigens niet de eerste keer dat er wordt geklaagd over de vele uren, beperkte ondersteuning en de vele haatreacties die politici ontvangen.

Floor Bremer, politiek verslaggever RTL Nieuws, vindt dat Ellemeet het goed verwoord heeft. "Aan de ene kant heb je het heel druk als Kamerlid, aan andere kant heb je de social media die niets ontziend is. Dus ik zal alle kamerleden aanraden er niet teveel naar te kijken want het brengt je weinig." Ze wijst erop dat steeds meer ministers beveiliging krijgen, en verharding "een probleem aan het worden is."

Moties leiden tot applaus

De Twitter-oproep doet ook Gerdi Verbeet, oud-Kamervoorzitter. "Mijn advies zou zijn: stop met Twitter, dat zou heel verstandig zijn." Sowieso pleit ze voor "enige zelfbeheersing." "Wat je op Twitter zet, maar ook als het gaat om moties. Het is altijd goed om te kijken: hoeveel tijd kost dit om allemaal te behandelen en wat win ik ermee?"

Moties - het aantal is flink toegenomen. Er worden meer dan 4.000 moties per jaar ingediend. Rutte heeft dit proberen terug te dringen, maar constateert wel een spanningsveld. "Zo lang het tot applaus leidt als je een motie indient, is het lastig om er vanaf te komen", zegt hij, constaterende dat er lijstjes circuleerden wie veel en wie weinig moties indient.

Eindeloze debatten

Meer parlementairers, daar is hij niet voor. "Die maken elkaar nog drukker en gekker, ik weet niet of dat heel verstandig is." Verbeet is juist voor. Zo weerspiegel je de samenleving beter, vindt ze. Ook voor extra ondersteuning spreekt ze zich uit. "De wereld is zoveel dichterbij gekomen. Je moet over zoveel meer dingen een mening hebben, dat daar ook voldoende ondersteuning - dus geld - voor beschikbaar moet komen." Iets dat op korte termijn haalbaar is, denkt ze.

Net als Verbeet denkt ook Bremer dat die 10 miljoen euro niet voldoende is. "Daar kun je ook weer niet een heel legioen voor inhuren." Maar de RTL-verslaggever vindt dat politici ook naar zichzelf moeten kijken. "Varen op dagkoersen" maakt dat debatten "eindeloos duren". "In coronatijd duurde debatten tot elf uur, dat vind ik hartstikke goed. Nu duren ze tot wee, drie uurs nachts. Dan zit je te luisteren en denk je: ik weet niet wat hier verder nog uit gaat komen. Dan denk ik echt wel: wat doen ze zichzelf aan daar?"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie