'Geen rustige lente' voor kabinet ondanks akkoord onderwijsbegroting: 'Tijd om te staken'
- Nieuws
- 'Geen rustige lente' voor kabinet ondanks akkoord onderwijsbegroting: 'Tijd om te staken'
De partijen JA21, ChristenUnie, SGP en CDA hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat een politieke crisis is afgewend. In samenwerking met de coalitie is er een nieuwe onderwijsbegroting opgesteld. Tegelijkertijd willen de oppositiepartijen niet worden gezien als gedoogpartners van het kabinet-Schoof. "Het is bitterzoet. We zijn blij dat de langstudeerboete van tafel is, maar er wordt nog steeds 1,3 miljard bezuinigd. Dat vinden we onacceptabel", zegt Abdelkader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond bij Spraakmakers.
De linkse oppositiepartijen noemen het akkoord 'een grote vergissing' en dat toekomstige generaties hiervan de dupe zijn. De onderwijsbegroting hadden de oppositiepartijen ook door de Eerste Kamer laten gaan, waar het hoogstwaarschijnlijk weggestemd zou worden. Studenten en docenten hadden al geprotesteerd tegen de bezuinigingen, maar zijn alsnog niet tevreden met dit resultaat, vertelt Karbache. "Iedereen vindt dit een slecht idee."
Stakingen
"Het is tijd om te staken", aldus Karbache. "Alle lagen van het onderwijs worden geraakt. We zijn een kenniseconomie. Dit kunnen we niet aanvaarden." De Landelijke Studentenvakbond stelt dat ze kabinet-Schoof 'geen rustige lente' zullen geven. "Als het vandaag niet van tafel gaat, dan morgen."
Beperkt draagvlak
Politiek commentator Kees Boonman meent dat de partijen JA21, CDA, SGP en ChristenUnie wel "gewoon meedoen" en dus wel gedogen. "Als je eenmaal deze brug over bent, moet je wel sterke argumenten hebben bij de volgende hulpvragen", zegt Boonman. Als ze niet akkoord waren gegaan, was het duidelijk geweest dat "dit kabinet een beperkt draagvlak heeft", meent de politiek commentator. "Ik denk dat Wilders erg blij is."
Voorstellen
"Deze vier partijen hebben het over een slechte begroting minder slecht maken. Ze zitten er niet op te wachten om dit kabinet continu uit de brand te halen", denkt Jan Paternotte, Tweede Kamerlid namens D66. Paternotte hekelt wel hoe weinig de coalitie wil doen voor het onderwijs, maar als dit kabinet met D66 wil praten over voorstellen dat ze ervoor open staan.
Politieke stabiliteit
"Wat heeft de samenleving hieraan? De samenleving wil dit niet", zegt Caspar van den Berg, voorzitter van Universiteiten van Nederland. "Wat hier voor akkoord gekomen is, kan iedere partij even vooruit met de achterban, maar de samenleving betaalt hier uiteindelijk de rekening van." Bovendien levert het op de lange termijn geen "politieke stabiliteit", denkt Van den Berg.
'Niet onder de indruk'
Beller Lianne Vissers is zelf docent en vindt deze oplossing "dieptreurig". "Het is voor mij ruim onvoldoende. We zijn al tig jaar de sluitpost van de begroting geweest. Er zijn bij andere zaken geld te halen. Onderwijs hebben we hard nodig", aldus Vissers. Luisteraar Harm Hakkoer baalt enorm. "Hier was wat binnen te halen zonder je eigen normen en waarden te verliezen." Ook beller Maarten Overhoff stelt dat er gedoogd wordt door deze partijen. "Ik ben niet erg onder de indruk over de slagvaardigheid van de plannen van dit kabinet."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!