Politiek
AVROTROSBNNVARAEOHUMANKRO-NCRVMAXNTR

Gaan we erop vooruit in koopkracht?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan we erop vooruit in koopkracht?

Het ging tijdens de verkiezingen al veelvuldig over bestaanszekerheid en ook bij het regeerprogramma is het een groot onderwerp. Kabinet-Schoof wil dit gaan bevorderen voor de Nederlanders, maar wat houdt dat in? En hoe zit dat met de koopkracht? Econoom en journalist Esther van Rijswijk zocht het uit voor Luistert naar jou.

Het idee was dat we er 1,1 procent op vooruit zouden gaan in koopkracht, maar het komt uiteindelijk neer op 0,7 procent. "Kabinet-Schoof heeft toch nog wat andere dingetjes gevonden waar ze geld aan uit willen geven", aldus Van Rijswijk. Maar volgens de econoom moeten mensen zich vooral druk maken om hun individuele situatie. "Het maakt veel meer uit of je van werk verandert, of je gaat scheiden. Gewoon wat je allemaal echt aan het doen bent in het echte leven."

Kostenposten

Waar geeft een gemiddeld Nederlands gezin hun geld aan uit? Het CBS onderzoekt dit regelmatig en huisvesting, energie en water is de grootste kostenpost. "Ongeveer een kwart geven we uit aan vervoer en daar zit dan ook recreatie en horeca in", voegt Van Rijswijk toe. "En ongeveer een vijfde aan eten en drinken, en dan inclusief alcohol en tabak." Gezinnen met een kleinere beurs geven logischerwijs meer uit aan eten. "Voor hen zijn die prijzen in de supermarkt natuurlijk veel belangrijker dan voor een gezin wat meer geld heeft.

Minder werken

Bibiche Wymenga besloot bewust alleenstaande moeder te worden. En dat betekende veel uitzoeken, opschrijven en ondervinden, want hoeveel kinderopvangtoeslag zou zij moeten krijgen? "In mijn situatie is het bijvoorbeeld gunstiger om minder te gaan werken, om netto meer over te houden in de maand en bijvoorbeeld ook zwemles voor mijn kind van te kunnen betalen", vertelt Wymenga.

'Hard werken loont'

Tegelijkertijd betekent dat dat Wymenga een minder groot sociaal vangnet heeft en minder pensioen opbouwt. Als Wymenga meer was gaan werken, had ze meer verdiend en zou ze dus minder kinderopvangtoeslag ontvangen. "Je denkt dat je wordt beloond voor hard werken. Die beloning is er op een gegeven moment gewoon niet", zegt Wymenga. En om te voorkomen dat ze in de problemen komt en moet terugbetalen, geeft Wymenga een te hoog jaarinkomen door aan de Belastingdienst.

Gezinsbeleid

"We maken het te ingewikkeld en zo werkt het niet", reageert Van Rijswijk. "Geld is voor mensen emotie. Mensen leven ook met de angst of ze het einde van de maand halen. En dat wil je niet." Volgens Wymenga zou Den Haag in moeten zetten op een gezinsbeleid, waarbij kinderen zeven dagen per week naar de opvang kunnen en de kinderopvang wordt gezien als nutsvoorziening.

Wat moet er volgens jou in de Troonrede van het volk?

Het is bijna Prinsjesdag, kortom tijd voor een nieuwe Troonrede. Verschillende thema's komen daarin aan bod.

Hoe denk jij over een gezonde toekomst? En over je portemonnee? Over de politiek? En over je buurt?

Wat is jouw mening over bovenstaande thema's? Laat het ons weten! Samen schrijven we de Troonrede van het volk.

Laat het hier weten!

Ster advertentie
Ster advertentie