Binnenland
KRO-NCRV

'Schrijnende' ontwikkeling van mensen met baan die onder armoedegrens leven

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schrijnende' ontwikkeling van mensen met baan die onder armoedegrens leven

Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leven is gedaald, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CBS) en het Nibud. Maar het aantal mensen mét een baan die onder de armoedegrens leven, is juist toegenomen en zou gaan om twee keer zoveel als mensen in de bijstand. "Het sociaal minimum is veel te laag. Het is niet gek dat mensen niet rondkomen", zegt Marjolein Moorman, wethouder armoedebestrijding en schuldhulpverlening in Amsterdam, bij Spraakmakers.

Het afgelopen jaar leefden 540 duizend mensen onder de armoedegrens. In vergelijking met het jaar daarvoor, toen die groep nog bestond uit 825 duizend bestond, is aanzienlijk gedaald. Dat komt door een nieuwe rekenmethode van armoede van het CBS en Nibud. Tegelijkertijd zijn er dus meer mensen die onder de armoedegrens leven, maar zichzelf niet als arm zouden bestempelen. Een onopgemerkte groep, dus. "Het is heel schrijnend", zegt Moorman.

'Moeten hen vinden'

"Deze mensen leven dagelijks in enorme stress en liggen wakker dat ze het leven niet kunnen betalen", gaat Moorman verder. Mensen in de bijstand hebben een stabieler inkomen en kunnen dus beter rondkomen in vergelijking met de groep werkenden die onder de armoedegrens leven. "Die mensen zitten niet in ons systeem en krijgen dus ook geen uitkering. We moeten andere manieren zoeken om hen te vinden", zegt de wethouder.

Net te veel verdienen

"Je moet ook precies weten wat je jaarinkomen is, anders moet je terugbetalen. Daar zit het ‘m ook in", zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud. Het aanvragen van uitkeringen is ook ingewikkeld. "Het inkomen van mensen is te laag. Het is dweilen met de kraan open. Minimumloon en de uitkering moet omhoog, dat is de primaire weg waarlangs je dit probleem moet aanpakken", erkent Vliegenthart.

Sociaal minimum

Zowel Vliegenthart als Moorman pleiten dan ook voor een verhoging van het minimumloon. "Heel veel mensen zitten net boven de armoedegrens, maar met een paar tientjes ben je niet rijk", zegt Vliegenthart. Kitty Jong, vicevoorzitter van het FNV, is het daarmee eens. "Het sociaal minimum en minimumloon moeten omhoog", zegt Jong.

Prijs-winstspiraal

Volgens Jong moet er ook gekeken worden naar de "prijs-winstspiraal", bijvoorbeeld bij supermarkten. "Het wordt verrekend aan de klanten. Die lonen kunnen makkelijk omhoog, omdat het uit de winst moet komen. Dat blijft steeds de discussie." Jacco Vonhof van MKB-Nederland denkt daar net anders over. "Mensen zijn verstrengeld in de ellende van de toeslagen. Dingen moeten eenvoudiger en dat betekent soms dat je met dingen moet stoppen."

'Achterlijk duur'

Beller Tineke Bulder ziet armoede om haar heen. "Ik denk dat die groep steeds groter wordt", aldus Bulder. "Als je werkt, werken moet lonen. Daar zit het misschien ook in. Misschien moeten die laagverdieners meer verdienen. Het moet anders, het is beschamend." Luisteraar Werner Oldekalter heeft het ook lastig gehad. "De overheid is de veroorzaker van de grootste armoede. Als je 20 euro te veel verdient, krijg je geen zorgtoeslag niet meer, bijvoorbeeld." Beller Marrigje Barnard is nog nooit met haar kinderen op vakantie geweest. "Er moet een monetaire revolutie plaatsvinden. Ik kan niet meer boodschappen doen met 15 euro per dag. Als ik weinig boodschappen doe, kost dat 40 euro. Alles is zo achterlijk duur geworden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie