Als Trump importtarieven voor EU verhoogd, zal dat 'forse' invloed hebben op Nederlandse economie
- Nieuws
- Als Trump importtarieven voor EU verhoogd, zal dat 'forse' invloed hebben op Nederlandse economie
Canada, Mexico en China hebben al torenhoge importtarieven opgelegd gekregen van Donald Trump, maar ook de Europese Unie lijkt ermee te maken te krijgen. Er wordt al gesproken over tegenmaatregelen, ook al zal dat hogere prijzen, een stijgende inflatie en mogelijk zelfs een recessie als gevolg hebben. "Terugslaan is belangrijk om te laten zien dat je je niet laat ringeloren door de Verenigde Staten", zegt Hugo Erken, econoom bij de Rabobank, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De Verenigde Staten kunnen wel vergeldingsacties van Canada en Mexico verwachten, beide landen al hebben aangekondigd tegenmaatregelen in te stellen. Mocht de EU hogere tarieven opgelegd krijgen, zal Nederland ook moeten "terugslaan", zegt Erken. "De invloed op de Nederlandse economie zal fors zijn."
Verwachte tarieven
Erken geeft daarbij aan dat het niet een vraag is óf de importtarieven verhoogd zullen worden. "Het staat vast dat het er komt", aldus de econoom. Naar verwachting zal het variëren tussen de 5 en de 10 procent op verschillende producten. "Wij komen dan uit op een misgelopen economische ontwikkeling van 5 tot 10 miljard."
Inflatieverhoging
De hogere importtarieven zullen vervolgens zorgen voor een hogere inflatie, gaat Erken verder. Zo'n 5 procent van onze exportproducten gaan richting de VS, wat met 1 procent zal dalen als de tarieven verhoogd worden, aldus Debby Lanser, sectorhoofd internationale en macro-economische analyse bij CPB. "De VS worden dan harder geraakt."
Terugslaan
"Op het moment dat je handelsstromen moet verleggen, betekent het dat de totale handel meer gaat kosten en dan gaan de prijzen omhoog", concludeert Lanser. "Zo'n handelsoorlog schiet je niets mee op. Je eindigt allemaal met ei op je gezicht", reageert Theo Henrar, voorzitter van ondernemingsvereniging FME. "We moeten absoluut terugslaan."
'Slecht voor iedereen'
Bovendien is Nederland een grote investeerder in de Verenigde Staten en andersom. "Er zijn zorgen. Hoe groot ze zijn, hangt af van de bedrijfstak", gaat Henrar verder. "Het is slecht voor iedereen. Maar men staat nog wel op het standpunt dat de Amerikanen zichzelf in de voet schieten", meent Wil Pantsers, hoogleraar Culturele Antropologie en Mexico-kenner.
Handelsblok
"Hij denkt met een kleine ingreep de handelsbalans te kunnen herstellen, daarmee verstoort hij de hele wereldhandel", denkt luisteraar Berend Moltmaker. "De hele wereldhandel wordt hierdoor ontwricht. Stilletjes blijven zitten gaat er niet voor zorgen dat het wel goed komt." Beller Frank Hermans vermoedt dat de EU er een stuk krachtiger voor staat dan men misschien denkt. "De grootste handel van de EU is binnen de EU. Europa is een sterker handelsblok dan de VS in haar geheel."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!