Buitenland
KRO-NCRV

President van Mexico gaat niet mee in 'escalatie' van Trump: 'Ze houdt haar rug recht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. President van Mexico gaat niet mee in 'escalatie' van Trump: 'Ze houdt haar rug recht'

De plannen van Donald Trump, de nieuwbakken president van de Verenigde Staten, kunnen veel invloed gaan hebben op buurland Mexico, maar de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum laat zich daar niet door uit het veld slaan. "Ze gaat niet mee in de escalatie, maar houdt haar hoofd koel", zegt Wil Pansters, hoogleraar culturele antropologie en Mexico-kenner, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Trump beloofde dat hij vanaf zijn eerste dag als president 'de grootste uitzetting in de geschiedenis van de Verenigde Staten ooit' uit zou voeren. Daarmee lijkt hij nog niet grootschalig gestart te zijn, maar we zien al wel beelden van honderden huilende migranten die vastlopen bij de grens.

Niet Mexicaans

Mensen stonden daar volgens Pansters soms al zes à zeven maanden te wachten. Een app waarmee mensen een afspraak konden maken bij de immigratiedienst is op zwart gegaan. "Mensen die slachtoffer zijn van deze beslissing, zijn vrijwel allemaal niet Mexicaans, maar komen bijvoorbeeld uit Colombia, Cuba of Midden-Amerika."

President Sheinbaum heeft verklaard dat die mensen nu in Mexico zullen worden opgevangen, maar dat er ook na moet worden gedacht over het terugsturen van mensen uit deze landen.

Veel Mexicanen vinden dat hun president het goed aanpakt. Vooral ook hoe ze omgaat met de Mexicaanse burgers die mogelijk de VS worden uitgezet, vertelt Pansters. "De Mexicaanse regering heeft 53 consulaten in de VS. Die zijn allemaal in een staat van alertheid om hulp te bieden."

1 miljoen mensen uitzetten

Volgens Pansters is het bijna onvoorstelbaar dat Trump daadwerkelijk komend jaar een miljoen mensen gaat uitzetten. "Het is logistiek gezien al bijna onvoorstelbaar, los van het menselijke gevoel erbij."

Ondertussen houdt de Mexicaanse regering haar rug recht en geeft Sheinbaum aan dat ze niet met gebogen hoofd gaan onderhandelen, zegt Pansters. "Ze probeert ook te kijken: wat zegt Trump nou eigenlijk precies?" Neem het feit dat Trump de Golf van Mexico zou willen omdopen tot de Golf van Amerika. "In het decreet staat dat de naamsverandering betrekking heeft op de continentale plaat die tot de VS behoort, maar dat is niet de hele golf."

Niet klein of nederig

Al die plannen tasten wel het eergevoel aan van de Mexicanen, maar daarover zegt Sheinbaum keer op keer: "We willen een dialoog tussen gelijken. We hebben geen reden om ons klein of nederig op te stellen."

Er kan volgens Pansters juist ook tussen de twee landen worden samengewerkt, bijvoorbeeld op het gebied van drugs. De VS hebben een groot probleem met fentanylverslaafden en Mexico heeft veel last van de 200 duizend wapens die uit de VS komen. Dus zegt president Sheinbaum: "Laten we dit samen aanpakken."

Handelspartner

Mexico is ook een belangrijke handelspartner voor de VS. Trump wil nu 25 procent importheffingen invoeren op alles wat uit Mexico komt. Maar het is maar de vraag wie je daarmee gaat benadelen. "In Mexico worden per jaar miljoenen auto's gemaakt, waarvan 80 procent naar de VS wordt geëxporteerd", benadrukte president Sheinbaum. Wel kunnen andere sectoren geraakt worden, denkt Pansters. "Denk aan de tequila-industrie. Als die drank veel duurder wordt, dan gaan mensen andere drank drinken en dat kan verregaande gevolgen hebben."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie