'Mensen om Aboutaleb heen zagen scheurtjes in zijn burgemeesterschap ontstaan'
- Nieuws
- 'Mensen om Aboutaleb heen zagen scheurtjes in zijn burgemeesterschap ontstaan'
Vlak voordat Ahmed Aboutaleb bekendmaakte dat hij dit jaar gaat stoppen als burgemeester van Rotterdam, schreef het AD over een mogelijk vertrek. "We hebben onze voelsprieten goed uitstaan", zegt hoofdredacteur van AD Regio Paul van den Bosch in WNL In de Kantine.
Video niet beschikbaar
Aboutaleb is al 15 jaar burgemeester van de havenstad. In zijn toespraak afgelopen dinsdag gaf hij aan in de zomer al te hebben gepraat met de Commissaris van de Koning. Het is niet precies bekend wanneer Aboutaleb vertrekt. Naar verluidt zal het na de zomer gebeuren om zo de raad voldoende tijd te geven om een nieuwe burgemeester te zoeken.
Ondanks dat Aboutaleb ontzettend populair is in de stad, zagen medewerkers van de gemeente langzaamaan een ander beeld ontstaan. De burgemeester is bijvoorbeeld geregeld in het buitenland. Een recent bezoek aan Marokko leidde tot felle kritiek van Leefbaar Rotterdam. "Hij is waterputten slaan in Marokko, terwijl hij hier bruggen had moeten bouwen", zei een raadslid eerder. "Mensen om Aboutaleb heen zagen scheurtjes ontstaan in zijn burgemeesterschap en zij hoopten dat hij via de voordeur weg zou gaan", aldus Van den Bosch - en dat is dus nu ook gebeurd. Op deze manier houdt Aboutaleb ook de eer aan zichzelf.
Icoon
Martijn Kitzen, hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie vindt Aboutaleb vooral een 'icoon'. "Hij heeft het ontzettend goed gedaan. Hij stond er echt ondanks wat hij over zich heen kreeg." Daarmee doelt Kitzen op het racisme waar Aboutaleb door zijn Marokkaanse achtergrond nogal eens mee te maken kreeg. De kritiek en haat kwam van beide kanten, bijvoorbeeld toen Aboutaleb in 2015 speechte naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo. Twee gemaskerde mannen, uitgerust met kogelwerende vesten en kalasjnikovs, vielen de receptie van Charlie Hebdo in Parijs binnen. Wat volgde was een genadeloze slachtpartij waarbij twaalf doden vielen. De aanslag op de redactie van het tijdschrift werd opgeëist door de moslimfundamentalistische terreurbeweging Al-Qaeda.
Burgemeester Aboutaleb keerde zich fel tegen de aanslagen en de motieven ervan. In het tv-programma Nieuwsuur noemde hij de aanslag een "onbeschrijflijke vorm van barbarij, van achterlijkheid". Hij uitte zijn woede niet alleen als burgemeester, maar ook als moslim. Tegen Nederlanders die met de daders meevoelen, zei Aboutaleb stellig: "In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden." "Ik krijg hier nog steeds kippenvel van", zegt Van den Bosch. "Op social media krijgt hij van de andere kant ook heel veel kritiek over zich heen als Marokkaanse Nederlander. Het gevolg is dat hij voortdurend bewaking nodig heeft."
Opvolger
Volgens Van den Bosch zijn er een aantal geschikte kandidaten die Aboutaleb kunnen opvolgen. "Hugo de Jonge komt in elke discussie terug. Hij is populair en kent de stad natuurlijk goed. Een andere goede kandidaat zou Carola Schouten kunnen zijn. Ook zij komt uit Rotterdam." Wie de opvolger ook wordt, de kandidaat moet volgens de hoofdredacteur aan een aantal zaken voldoen: "Deze stad met haar multiculturele karakter en versplinterde politiek heeft iemand nodig die iedereen kan samenbrengen. Je hebt iemand nodig die boven de partijen uitkomt." Van den Bosch voegt daaraan toe: "Ik hoop dat het een vrouw wordt."
In de Kantine
Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.