Politiek
WNL

Nederlandse invloed in Europa neemt af: 'Schoof heeft niet dezelfde positie als Rutte'

foto: WNL/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse invloed in Europa neemt af: 'Schoof heeft niet dezelfde positie als Rutte'

Oud-defensieminister en voormalig VVD-leider Joris Voorhoeve vreest voor het risico "dat Nederland in een gat valt", zegt hij in WNL Haagse Lobby. Ons land zal volgens hem komende maanden weinig in de melk te brokkelen hebben in de Europese Unie. "Terwijl daar juist de topposities worden verdeeld en hele belangrijke besluiten vallen."

Video niet beschikbaar

Voorhoeve heeft zich de afgelopen periode veelal op de achtergrond gehouden wat betreft zijn mening over de formatie. Maar hij "vindt het erg belangrijk om aan deze discussie mee te kunnen doen, omdat de positie van het kabinet en het functioneren ervan van groot belang is voor de rol van de Nederlandse invloed in de Europese Unie en de NAVO".

Volgens de voormalig minister van Defensie is het "een beetje ongelukkig dat degene van de Nederlandse politici die de meeste invloed heeft opgebouwd, Mark Rutte, nou vertrekt", zegt hij. Ondanks dat Rutte secretaris-generaal bij de NAVO wordt, moet hij alsnog met alle leden onderhandelen. "Dat betekent niet dat we daarmee invloed hebben."

Oud-staatssecretaris Jacques Wallage (PvdA): 'Dick Schoof is een activist' (24 juni 2024) - WNL Haagse Lobby

Psychologische positie

"Vooral in de EU is het van groot belang wat de psychologische positie is van de vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. Dat is de premier over het algemeen plus de minister van Buitenlandse Zaken en af en toe ook nog andere ministers", vertelt Voorhoeve. Aan beoogd NSC-minister Veldkamp zal het volgens hem niet liggen. Voorhoeve omschrijft hem als "een ervaren diplomaat die goed staat aangeschreven."

Schoof mag dan wel een topambtenaar zijn geweest met een goedgevuld cv, "hij heeft niet de positie die Rutte had. Dus het risico is dat Nederland in een gat valt. En, in het begin althans, de komende maanden weinig invloed heeft op de Europese Unie. Terwijl daar juist de topposities worden verdeeld en hele belangrijke besluiten vallen", aldus Voorhoeve.

Voorhoeve trekt aan de bel van de Nederlandse rol in Europa. "Nederland is niet zo groot, maar kan een belangrijke rol spelen, omdat onze grote buurman Duitsland eigenlijk altijd erg aarzelend is in het geven van leiding. Dat wil men liever niet."

Oekraïne

"Nederland kan een soort makelaar zijn voor een beter Europees beleid", zegt Voorhoeve. "Dat hebben we hard nodig, want er staan hele grote belangen op het spel. Vooral door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne."

Het gaat Voorhoeve met name om het algemene beleid en niet zozeer de verdeling van topposities binnen de EU. "Stel we blijven aarzelend in het ondersteunen van Oekraïne. Want we willen dat Oekraïne de oorlog niet verliest", schetst hij. "Je moet het doel hebben te winnen. Westelijke landen moeten Oekraïne fors steunen, want als dat niet gebeurd en Rusland wint, gaan er een aantal vreselijke dingen gebeuren. Ten eerste krijgen we dan binnen een paar weken tien tot twintig miljoen extra vluchtelingen in Europa. Want de Oekraïners zullen echt het land verlaten als Rusland wint. Dat mag nooit gebeuren. Ook omdat dat principieel erg fout is. Een land mag niet een ander land veroveren."

Hoewel in het hoofdlijnenakkoord is opgenomen dat Nederland Oekraïne zal blijven steunen, zou volgens Voorhoeve "de steun van alle Europese en NAVO-landen nog een stuk groter moeten zijn om ervoor te zorgen dat Oekraïne z'n eigen zelfstandigheid, onafhankelijkheid en vrijheid behoudt. Een Russische overwinning betekent ook een enorme slag voor de democratieën, omdat het volkenrecht dan op losse schroeven staat."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie