Roepende boomkikkers geven een concert
- Nieuws
- Roepende boomkikkers geven een concert
Ze zijn klein, grasgroen, hebben zuignapjes aan de tenen, oranje ogen en een grote mond waar veel herrie uit kan komen: boomkikkers. Het ging erg slecht met deze kikker, maar daar is gelukkig verandering in gekomen.
#5 - VVEAD: De bijzondere boomkikker (S03) - Zo klonk Nederland: Van tapir tot grottenleeuw
We bespreken alles over de boomkikker in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Ben Crombaghs van bureau Natuurbalans, boomkikkerkenner én -kweker zal vertellen over de leefwijze van dit kleine kikkertje en zijn reddingsactie. Ook Jeanne Soetens is aanwezig. Ze is vrijwilliger bij het Brabants landschap en vertelt alles over de boomkikker in de Mortelen en Scheeken in Brabant. De aflevering is te beluisteren in je favoriete podcastapp.
De boomkikkers zijn uit hun winterslaap gekomen en de voortplanting is op dit moment in volle gang. De oudere mannetjes vertrokken vorige maand voor het eerst naar het water om te gaan roepen en de jonge mannetjes arriveerden later.
foto: Macrodaan
Boomkikker
Heel hard roepen
Het roepen doen de mannetjes om vrouwtjes te imponeren. Zeker op zonnige dagen kun je ze hard horen: een echt concert. “Heel indrukwekkend om te horen”, zegt Ben Crombaghs. “Het is een klein kikkertje van maar zo’n vier centimeter, maar daar komt een enorm hard geluid uit.”
Waarom hij zo hard roept? De boomkikker is een echte pionier: hij gaat graag naar nieuwe gebieden. Daardoor lopen ze het risico dat ze ver weg van andere boomkikkers komen te zitten. Met een luide voortplantingsroep los je dat probleem op. Ben Crombaghs vertelt dat je ze soms van wel 500 meter afstand kunt horen.
Sterven na dood
Het scheelde niet veel: veertig jaar geleden was de boomkikker bijna uitgestorven. Door ruilverkaveling waren de leefomstandigheden voor de kikker verre van ideaal: er waren niet genoeg ondiepe moerassen. Gelukkig begon een groep vrijwilligers actie te ondernemen, onder andere Ben Crombaghs, waardoor de boomkikker nog steeds in ons land te vinden is.
Mortelen en Scheeken is een gebied waar de boomkikker het goed doet, er wordt geschat dat er duizenden zitten. Jeanne Soetens ie een van de vrijwilligers die zich nu nog steeds met de boomkikker bezighoudt: “In de zomer gaan we ’s avonds laat op zoek naar boomkikkermannen. We horen ze dan roepen en dan krijgen we een beeld van hoeveel er zitten. Later, eind juni, gaan we de jongen inventariseren.”
We praten verder over de boomkikker in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.