Podcast
EO

Kun je met een dieet beïnvloeden of je een jongen of een meisje krijgt?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je met een dieet beïnvloeden of je een jongen of een meisje krijgt?

In de podcast De Koningswens is te horen dat sommige mensen een sterke voorkeur hebben voor het krijgen van jongen of een meisje. Kun je dat eigenlijk op een natuurlijke manier zelf beïnvloeden?

Gerelateerde podcast

De Koningswens

De Koningswens

In de podcast wordt gesproken met Leonie, die een dieet aanbiedt om het geslacht van het kind te beïnvloeden. "Het doel is eigenlijk om, bij vrouwen die een zoon willen, het lichaam zo vruchtbaar mogelijk te krijgen. Bij vrouwen die een dochter willen, wil je de vruchtbaarheid omlaag brengen", vertelt ze. "Als je onvoldoende vruchtbaarheid hebt om een zoon groot te brengen, zal je lichaam de veilige keuze maken voor een dochter."

Hoe het precies werkt, wil ze niet zeggen, maar ze gelooft er heilig in. De methode is niet wetenschappelijk bewezen, zo geeft ze zelf ook toe, maar ze baseert zich wel op onderzoek zegt ze. Leonie zegt al honderden vrouwen te hebben geholpen en 94% heeft volgens haar de gewenste zoon of dochter gekregen. Deze claim is niet te controleren.

Onzin

Klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt, werkzaam bij het UMC in Utrecht, is kritisch op het dieet van Leonie. "Een vrouw heeft twee X-chromosomen, dus die zal altijd een X geven. Een man heeft een X en een Y, dus die geeft een X óf een Y. Als je van je moeder een X krijgt, ben je een meisje, als je van je vader een Y krijgt, ben je een jongen." Dat de moeder dit zou kunnen beïnvloeden, is dus onzin, zegt ze. "Ik zie er wetenschappelijk heel weinig onderbouwing voor."

Als een vrouw door een streng dieet een meisje zou kunnen afdwingen, zouden er na de hongerwinter veel meer meisjes geboren moeten zijn en dat is niet zo, zegt Lichtenbelt.

Timingmethode

Een methode die veel mensen kennen is de timingmethode: als je voor de eisprong seks hebt, krijg je een meisje, als je tijdens de eisprong seks hebt, wordt het een jongen. Zelfs sommige verloskundigen zweren erbij. De reden hiervan zou zijn omdat jongensspermacellen sneller zouden zwemmen, terwijl meisjes langer blijven leven.

Ook deze methode is niet wetenschappelijk bewezen, zegt Lichtenbelt. "De enige manier om ervoor te zorgen dat je een jongen én een meisje krijgt, is héél veel kinderen krijgen…"

De Koningswens

De nieuwe podcast De Koningswens beschouwt het fenomeen 'geslachtsteleurstelling', en de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om daadwerkelijk je droomgezin te kunnen samenstellen. De eerste vier afleveringen van De Koningswens zijn nu te beluisteren op NPO Luister, Spotify, Apple Podcasts en de andere podcastapps. Later volgt er nog een aflevering.

Ster advertentie
Ster advertentie