Diepongelukkig omdat je een jongen krijgt en geen meisje: geslachtsteleurstelling bestaat écht
- Nieuws
- Diepongelukkig omdat je een jongen krijgt en geen meisje: geslachtsteleurstelling bestaat écht
Diepongelukkig zijn omdat je in verwachting bent van een jongen en niet van het zo gehoopte meisje. Voor sommige mensen gaat 'geslachtsteleurstelling' over in diep verdriet waar ze ook niet zomaar overheen komen. Dat blijkt in de nieuwe NPO Radio 1-podcast De Koningswens (EO), die vanaf vandaag online staat. "Mensen komen met depressieve klachten en angstklachten."
Meteen luisteren: aflevering 1 van De Koningswens - De Koningswens
Eén van de vrouwen die in de podcast te horen is, is de Utrechtse Annemarthe. Ze was al moeder van twee jongens en wilde heel graag een meisje. "Toen ik weer zwanger was, werd het groter en groter voor mij. Ik sprak uit tegen mijn partner: ik zou het heel ingewikkeld vinden als het geen meisje is", vertelt ze. Bij een vroege echo bleek het een jongen te zijn. "Ik moest heel hard huilen."
De wens om een meisje te hebben, is geen gril. Het zit heel diep: "Als ik nadenk over moeder-zijn, beeld ik me in dat ik een meisjesmoeder ben." De reden ligt in haar opvoeding, denkt ze. "Ik ben heel christelijk opgegroeid, in een omgeving waar mannen en vrouwen heel anders werden benaderd. Ik zie mezelf als een vrijgevochten vrouw en ik wil graag een dochter hebben die ik dat kan meegeven. Ik wil zo graag een meisje grootbrengen dat haar eigen keuzes gaat maken, omdat ik in mijn omgeving vaak zag dat het niet gebeurde."
Jurkjes kopen
Annemarthe is niet de enige. Ook de Brabantse Bianca – moeder van vier jongens – herkent de gevoelens. "Ik merkte in mijn derde zwangerschap dat ik het heel leuk zou vinden als het een meisje zou worden. In mijn omgeving werden veel meisjes geboren. Ik wilde een keer jurkjes kunnen kopen en misschien wat meer meisjesachtige hobby’s kunnen doen", vertelt ze.
Toen het een jongen bleek te zijn, was dat een teleurstelling: "Ik ben daar echt heel erg van geschrokken, dat ik zo verdrietig was. Ik voelde meteen: dit heeft niks te maken met het kindje in mijn buik, die wil ik heel graag leren kennen, maar ik heb iets met mezelf uit te zoeken."
Bianca startte een website over dit onderwerp. Best wat mensen herkennen het en sturen haar een mail: "Ik krijg regelmatig berichten. Het zijn vrouwen, maar zeker ook mannen. Er zit heel veel schaamte."
Psycholoog
Sommige mensen met geslachtsteleurstelling zoeken hulp. Psycholoog Merith Cohen de Lara - gespecialiseerd in de psychologie rond zwangerschappen - ontmoet ze in haar praktijk. "Ze komen echt met psychische klachten en die worden veroorzaakt door geslachtsteleurstelling. Depressieve klachten, angstklachten. Ze lijden hier echt onder."
Cohen de Lara merkt dat het vooral vrouwen zijn die graag een meisje willen. Soms speelt er seksueel misbruik mee. "Dat kan een reden zijn dat er zoveel negatieve associaties zijn bij jongens."
De psycholoog merkt dat het voor sommige mensen lastig is om te accepteren dat een kindje komt hoe het komt. "Mensen denken: waarom kunnen we álles krijgen, maar dit niet?"
De Koningswens
De nieuwe podcast De Koningswens beschouwt het fenomeen 'geslachtsteleurstelling', en de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om daadwerkelijk je droomgezin te kunnen samenstellen. De eerste drie afleveringen van De Koningswens zijn nu te beluisteren op NPO Luister, Spotify, Apple Podcasts en de andere podcastapps. Later volgen er nog twee afleveringen.
Gerelateerde podcast
De Koningswens