Onderzoek
NOSNTR

Intermittent fasting niet zonder risico voor jongeren, blijkt uit onderzoek

foto: iStockfoto: iStock
  1. Nieuwschevron right
  2. Intermittent fasting niet zonder risico voor jongeren, blijkt uit onderzoek

Intermittent fasting, oftewel periodiek vasten, is al een tijd populair als leefstijl. Maar voor jongeren is het niet zonder risico, blijkt uit een nieuwe studie van de Technische Universiteit München. De onderzoekers ontdekten dat jonge muizen die vasten problemen kregen met hun celontwikkeling.

Video niet beschikbaar

Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het LUMC, doet onderzoek naar intermittent fasting. "Wat we weten over deze methode komt voornamelijk uit studies bij volwassen dieren en mensen. Over de effecten op jonge dieren en kinderen weten we nog weinig", aldus Pijl.

Muizen

In de studie werd gekeken naar de insuline producerende cellen van jonge muizen. De muizen in het onderzoek kregen één dag geen voedsel, gevolgd door twee dagen normale voeding. Dit werd tien weken lang volgehouden. "En we zien nu, als je op jonge leeftijd betrekkelijk langdurig intermitterend vast, dat de groei van die insuline producerende cellen achterblijft. En als je groeit en nog niet helemaal volwassen bent, heb je voeding ontzettend hard nodig."

Signaal

Pijl plaatst wel een kanttekening bij het trekken van conclusies op basis van dit onderzoek: "Een dag vasten is voor een muis veel ingrijpender dan voor een mens, omdat muizen een veel snellere stofwisseling hebben. Dit is vergelijkbaar met vier tot vijf dagen helemaal niets eten bij mensen." De meeste mensen die intermittent fasting volgen, doen dit in de vorm van tijdgebonden eten, bijvoorbeeld tussen 12:00 en 20:00 uur. "Als je echt langdurig vast, vooral met een lage inname van koolhydraten en eiwitten, dan is het effect op je lichaam groter dan bij tijdgebonden eten," zegt Pijl. Toch is de studie volgens hem waardevol: "Ik beschouw die studie vooral als een signaal: je moet oppassen met intermittent fasten als je nog niet helemaal volgroeid bent."

Volwassenen

Voor volwassenen zijn er steeds meer aanwijzingen dat intermittent fasting gunstige effecten heeft. "Als je bijvoorbeeld elke maand vier dagen alleen groene groenten eet, dan kan dat een positief effect hebben op je stofwisseling, immuunsysteem en algehele gezondheid", vertelt Pijl. "Bij mensen met diabetes type 2 is het gunstig voor hun stofwisseling en daarmee waarschijnlijk ook het voorkomen van complicaties."

Pijl doet zelf ook aan een vorm van periodiek vasten: "Elke zes weken eet ik samen met mijn vrouw vier dagen aaneengesloten alleen groene groenten, omdat ik ervan overtuigd ben dat het goed is voor mijn gezondheid."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie