Moeten vroege geslachtsecho's worden verboden? 'Kijk uit, ze zijn niet betrouwbaar'
- Nieuws
- Moeten vroege geslachtsecho's worden verboden? 'Kijk uit, ze zijn niet betrouwbaar'
Uit een rondgang onder verloskundigen, ontdekten de makers van de podcast De Koningswens (NPO Radio 1/EO) dat sommige zwangerschappen worden afgebroken om het geslacht van het kindje. De opkomst van de pret-echo speelt hier een belangrijke rol in, signaleren verloskundigen. Moet daar paal en perk aan worden gesteld?
Gerelateerde podcast
![De Koningswens](https://podcast.npo.nl/data/thumb/de-koningswens.300.432a910bb0e5696860f6dafc1919758d.jpg)
De Koningswens
Dit is de dag (EO) ging in gesprek met Patricia Koster van de Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland en met echoscopiste Jennefer de Bruin, die zelf vroege pretecho’s doet waarbij ze ook het geslacht van het kindje aan de ouders bekendmaakt.
Moeten vroege pretecho's verboden worden om geslachtsselectie te voorkomen? (6 februari 2025) - Dit is de Dag
Koster – die zelf vooral medische echo's doet – snapt best dat mensen vroeg het geslacht willen weten. "Mensen zijn nieuwsgierig. Ze hebben het gevoel dat ze zich beter kunnen voorbereiden. Het voelt tastbaarder", vertelt ze.
Vroeger wisten ouders pas bij de geboorte wat het geslacht was, later kwam dat pas bij de echo van 20 weken, maar door pretecho's kan het nu dus veel vroeger in de zwangerschap. Een ontwikkeling waar we over na moeten denken, vindt ze: "Kijk ermee uit, want mensen verbinden er dus wel gevolgen aan. Iedereen kan echo’s maken, er is geen opleiding voor, dus dat vind ik wel zorgelijk."
Koster maakt wel eens mee dat ze later in een zwangerschap moet zeggen dat een kindje toch een jongetje is in plaats van een meisje, of andersom. "Zeker bij heel vroege geslachtsecho’s zien we dat met regelmaat. Als je voor 13 weken en 5 dagen echo’s gaat maken, dan doe je dat op basis van een theorie. Of het een jongetje of een meisje is, is zeker niet bij iedereen even zeker."
Fouten
De Bruin biedt met haar bureau echo’s aan vanaf 12 weken. "Mensen willen vooral het geslacht weten. Ze vinden het leuk voor de kinderkamer of voor het broertje of zusje, die dan weet wat hij of zij krijgt", zegt ze. Ze herkent dat het wel eens misgaat: "Ik heb er inderdaad wel eens fouten van een ander uit moeten halen." Zelf beweert ze nooit fouten te maken: "Dat komt omdat wij echt via twee kanten kijken: van de zijkant en van de onderkant."
De echo biedt niet altijd een antwoord: "Het is goed om te weten dat het soms ook niet zichtbaar is en dat komt dan door een verkeerde ligging van de baby. Dat zeg ik dan gewoon en mensen weten ook van tevoren dat dit kan."
Koster doet geen vroege geslachtsecho's. "Wij doen het zelfs onder de 15 weken niet, want we vinden het niet voldoende betrouwbaar."
Wet is tegen geslachtsselectie
De discussie is relevant omdat in de Nederlandse Embryowet staat dat geslachtsselectie niet is toegestaan en kinderen geen product mogen zijn van de wensen van hun ouders. Bij de medische 13-weken echo en de NIPT, een bloedtest waarbij wordt nagegaan of er sprake zijn van afwijkingen bij de foetus, wordt het geslacht nadrukkelijk niet bekend gemaakt.
De Gezondheidsraad adviseerde de overheid om dat niet te doen, om zo het risico op geslachtsselectie via abortus te voorkomen. Door de vroege pretecho's gebeurt dit dus wel, ontdekten de podcastmakers. In de abortuswet staat dat er sprake moet zijn van een noodsituatie voor een abortus, maar de vrouw in kwestie bepaalt of dat zo is.
De partijen BBB, CDA, ChristenUnie en SGP hebben aangekondigd Kamervragen te stellen na het nieuws uit de podcast.
Video niet beschikbaar