De EU-top: een klinkende Frans-Duitse overwinning
- Nieuws
- De EU-top: een klinkende Frans-Duitse overwinning
[EO] De EU-top is voorbij. In Europa Draait Door wordt teruggeblikt op de belangrijke gebeurtenis. De winnaars worden geïdentificeerd en ook wordt gekeken naar hoe Nederland uit de strijd is gekomen.
#20 - De slopende EU-top: heeft Rutte nou gewonnen of verloren? (S02) - Europa draait door
In deze aflevering ontvangen Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn NOS-correspondent Sander van Hoorn. Sander heeft de afgelopen EU-top van dichtbij meegemaakt. De Nederlandse journalisten waren te gast bij de residentie van de Nederlandse permanente vertegenwoordiging in Brussel en hadden het geluk dat de Nederlandse premier elke dag bereid was om vragen te beantwoorden. Dat is niet automatisch het geval met de andere aanwezige premiers.
Merkel en Macron
Als men analyseert wie er het meest van zijn doeleinden heeft verwezenlijkt dat kan de conclusie geen andere zijn dat Duitsland en Frankrijk veel hebben binnengehaald. Merkel en Macron trokken samen op. Zij wilden een groot coronafonds gevoed met EU-obligaties en Europese belastingen en zij hebben dat voor elkaar gekregen.
Zij waren beiden vanaf het begin diep onder de indruk van de grote schade die de pandemie in het Zuiden heeft aangericht. Zij vreesden dat de export van Duitsland en Frankrijk naar het Zuiden zou krimpen als deze landen geen geld meer zouden hebben om hun bedrijfsleven overeind te houden.
Om de gemeenschappelijke markt te redden en te voorkomen dat de populisten in het Zuiden hun positie nog verder zouden versterken waren Parijs en Berlijn bereid om de Europese Commissie een enorme som geld, 750 miljard euro, te laten lenen op de kapitaalmarkt. Zij zijn erin geslaagd om dit te verwezenlijken.
Nederland
Als we naar de Nederlandse inzet en resultaten kijken ontstaat een gemengd beeld. Nederland is erin geslaagd om het aandeel van de giften in het Coronafonds te verlagen tot ongeveer de helft. Nederland krijgt ook een grotere korting.
Die resultaten hebben echter ook een prijs. Zo kon Nederland geen Europese belastingen tegenhouden en verkreeg het slechts een tijdelijke noodrem op steun aan een lidstaat die de afgesproken hervormingen niet nakomt. Eveneens is het onduidelijk of een schending van rechtsstatelijke normen door een lidstaat leidt tot het dichtdraaien van de kraan met steungelden. Voorts is er door de bezuinigingsdrift van de Vrekkige Vier weinig terecht gekomen van de modernisering van het budget.
Al met al was dit een historische top. Noordelijke lidstaten hebben zich jarenlang verzet tegen schuldendeling en Europese belastingen. Het is er nu toch echt van gekomen. De koers van de Euro steeg en grote beleggers kijken al reikhalzend uit naar de obligaties van de Europese Commissie.
De Britten en de Russen
Tim en Arend Jan besteden eveneens aandacht aan het Britse inlichtingenrapport over de Russische interventie tijdens het Britse referendum. De meest schokkende conclusie is dat de Britse regering absoluut niet wilde weten of de Russen hadden geïntervenieerd omdat met deze kennis het Brexitproject averij zou kunnen oplopen.
Kortomk weer een interessante aflevering van de podcast Europa Draait Door! Luister de aflevering via de site, de app of platforms zoals iTunes.
Volgende week besteden wij aandacht aan Hongarije en Polen met Volkskrant correspondent Jenne Jan Holtland. Waarom houdt Merkel Orban de hand boven het hoofd?