Podcast
VPRO

Tot welke stam behoor jij?

foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFPfoto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tot welke stam behoor jij?

In de zesdelige podcast De Arabische lente: 10 jaar later spreekt Abdou Bouzerda met verschillende kenners over de gevolgen van de Arabische Lente. In aflevering vier is Nieuwsuur-verslaggever Zainab Hammoud te gast. Met deze Libanees-Nederlandse journalist onderzoekt Bouzerda de rol van het sektarisme en tribalisme gedurende de Arabische opstanden.

#4: Tot welke stam behoor je? - De Arabische Lente: 10 jaar later



"Aan het begin van de Syrische opstand speelde sektarisme nauwelijks een rol, maar dat is het later wel geworden." Hammoud heeft als verslaggever de Syrische oorlog van dichtbij gevolgd. Ze is meerdere malen in het land geweest. "Het sektarisme is een effectieve manier om mensen te mobiliseren. Dat zie je ook duidelijk, de regering heeft bijvoorbeeld via media angst aangewakkerd onder de Alawietische minderheid in het land."

Amazigh Lente

Maar het zijn niet alleen religieuze groepen die zich roeren. In Syrië wisten de Koerden zowaar een eigen semiautonoom gebied te stichten. In de Iraaks-Koerdische regio probeerde president Massoud Barzani een onafhankelijkheidsreferendum doorheen te drukken. Dat mislukte uiteindelijk, maar in Noord-Afrika gebeurde het tot 2011 ondenkbare: de Berberbevolking, de Amazigh, behaalde grote successen. In Marokko werd hun taal naast het Arabisch officieel erkend. Maar het meest bijzondere was misschien wel de Amazigh Lente in Libië.

Onder de oud-leider Qaddafi werd deze etnische groep nog onderdrukt, maar na de val van de dictator is er een levendige Berbercultuur ontstaan, met nieuwe populaire artiesten en grootschalige festivals. De opstanden hebben ook voor emancipatie gezorgd voor bepaalde groepen.

Dansen voor een verenigd Libanon

In het sterk verdeelde Libanon leek de bevolking af te rekenen met het sektarisme. In 2019 stroomden de pleinen vol met dansende mensen op luide housemuziek. Het was een massaal protest tegen corruptie en de sterk verzuilde politiek in het land.

Hammoud denkt dat zoiets vooral weggelegd is voor de elites. "De meeste mensen hebben de groep ook nodig. De leider regelt baantjes, die zorgt dat je op een goeie school terechtkomt. Zo werkt dat in Libanon."

Luister de eerste afleveringen van De Arabische lente in NPO Luister, via de VPRO, NPO Radio 1 en alle populaire podcastplatforms.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie