Buitenland
KRO-NCRV

Wat staat Syrië te wachten na val regime Assad? 'Hoop is dat het een ander soort land wordt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat staat Syrië te wachten na val regime Assad? 'Hoop is dat het een ander soort land wordt'

In het al jaren onrustige Syrië is de interne strijd tussen het regeringsleger en de rebellen de afgelopen weken verhevigd. Het regime van Assad is inmiddels gevallen en de grote vraag is nu wat er staat te gebeuren in Syrië. "Jaren van stagnatie en nu is het in 10 dagen gebeurd. Het is ongelooflijk", zegt Fernande van Tets, journalist en voormalig Midden-Oosten-correspondent, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Na een halve eeuw van Assad is het regime gevallen in Syrië. Het vertrek van de dictator is reden voor feest in hoofdstad Damascus, ziet ook Van Tets. "Het is onwerkelijk", zegt de voormalig Midden-Oosten-correspondent. Tegelijkertijd zijn de Syriërs "bang, omdat ze niet weten wat er komt."

Sentiment

"Er is veel onzekerheid, ongeloof en de hoop voor vrede en dat alles beter wordt. Dat sentiment overheerst", vertelt Van Tets. In het Assad-regime zijn er vele doden gevallen. Tien jaar geleden lag dat aantal al op een half miljoen en kort daarna is er gestopt met tellen. Daarnaast heeft het Assad-regime "vreselijke" gevangenissen opgezet en op "grote schaal" mensen gemarteld.

Minder goed georganiseerd

En hoewel het nu "rustig" is in de hoofdstad, moet "het leven weer op gang komen", aldus Van Tets. Zo is het nog afwachten wat dit met de prijzen van bijvoorbeeld boodschappen doet, of er nieuwe ministeries gevormd worden en wanneer de scholen weer opengaan. "De groeperingen in Damascus zijn minder goed georganiseerd", voegt Van Tets toe.

'Geen goede sier'

Sinds de val van Assad zijn er plunderingen geweest van presidentiële woningen en de centrale bank. "Wraak nemen op mensen horen we niet, maar dat kunnen we niet uitsluiten. Die chaos en die plunderingen wilden ze voorkomen", stelt Van Tets. "Dit maakt geen goede sier. Ze willen een ordelijke groepering zijn."

Democratische verkiezingen en nieuwe grondwet

Er is dus hoop voor een "ordelijke transitie" van het ene regime naar het andere. Bovendien wordt er gesproken over democratische verkiezingen en een nieuwe grondwet. "Er liggen enorm veel plannen klaar voor Syrië.", aldus Van Tets. "Democratisch zou ik het niet noemen. Dat is een minpuntje van het bewind. Syrië heeft niet echt een democratische traditie."

De toekomst is voor christenen en soennieten weer minder zeker. Evenals voor voormalige Assad-soldaten. Al zou er amnestie voor regeringssoldaten zijn die zich overgeven. "Iets van overgangsgerechtigheid is nodig. Amnestie is op de lange termijn niet houdbaar. Dat zijn vragen voor de toekomst. Op de korte termijn is het hoe ze alles weer op de rit krijgen", zegt Van Tets.

Economie

De Syrische economie ligt op "z'n gat" en moet dus een nieuwe structuur krijgen om de samenleving draaiende te houden. "Hoe ziet een democratisch Syrië eruit? Dat is aan de Syriërs zelf", stelt Van Tets. "Assad is weg. Je ziet dat allerlei mensen teruggaan naar Syrië, ze hopen op steun van de EU voor de wederopbouw. De hoop is dat het een ander soort land wordt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie