Hoe nu verder in Syrië? 'Situatie verandert er snel'
- Nieuws
- Hoe nu verder in Syrië? 'Situatie verandert er snel'
Het is eind november wanneer de wereld hoort dat de opmars van rebellen in Syrië al tot aan Aleppo is. Een paar dagen later staat de Islamitische strijdgroep Hayat Tahrir al Sham (HTS) aan de poorten van Damascus. Gevluchte Syriërs over de hele wereld houden hun adem in: zou het regime van Assad na tientallen jaren van repressie zomaar in een paar dagen omvergeworpen worden? Het antwoord bleek positief te zijn en daarmee staat het land voor enorme nieuwe uitdagingen. "De situatie verandert er snel en ik denk dat mensen erg zoekende zijn naar wat er nu gaat gebeuren", zegt journalist en programmamaker Danny Ghosen bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Direct nadat hij groen licht kreeg van de NPO vertrok Ghosen naar Syrië voor een nieuwe documentaire in de reeks Danny ter Plekke. Hij is nog maar net terug en de situatie verandert snel in het land. "Eigenlijk is het onmogelijke nu gebeurd", zegt Ghosen. "Dat kon ik eerst niet geloven." Zowel als mens als in zijn rol als journalist voelde Ghosen een grote urgentie om Syrië te bezoeken.
Val van het regime
"De familie Assad was 54 jaar aan de macht. De val van een dictator, daar wil je gewoon bij zijn", zegt Ghosen. Als Libanees wist de journalist al vanaf jonge leeftijd van Assad. "Als Libanees kon je echt niks zeggen over Syriërs. De muren leken oren te hebben en er waren overal spionnen." Ghosen vertelt dat er in zijn geboorteland de verhalen de ronde deden over de duizenden Libanese en ook Syrische gevangenen die afgescheept werden naar Syrië. "Wanneer dat regime valt, wil je dat met je eigen ogen zien."
Verhalen
De situatie in Syrië is instabiel. Er is veel armoede, een groot voedsel- en watertekort en een machtsvacuüm. De contacten, of zogenoemde 'fixers', die Ghosen op weg konden helpen waren beperkt. "Alleen een chauffeur en de ambassade wisten dat we er waren. Verder deed ik mijn research via X en sparde ik met bevriende journalisten." Aan verhalen geen tekort voor de journalist. "Maar het filteren welke verhalen je moet laten zien is de uitdaging."
Ghosen bezocht het land dus zonder begeleiding, maar deed zijn best om zo veilig mogelijk te werk te gaan. "Achteraf gezien denk je toch na over wat er had kunnen gebeuren, maar op zo'n moment klopt je journalistieke hart en denk je: dit moet de wereld zien."
Staat
De journalist kwam tijdens het maken van zijn documentaire ook in een wapendepot van Assad terecht. Hier zag hij grootse armoede in de praktijk: mensen die staal proberen te vergaren om zo een paar cent te kunnen verdienen.
Het is er erg gevaarlijk, omdat er in de depots zeer vlambare spullen liggen zoals bommen en kogelkruid. Toen Ghosen vroeg of mensen niet bang waren om te sterven, kreeg hij veelal het antwoord: 'we hebben niets te verliezen en hier kunnen we een paar cent voor verdienen' en 'het leven dat wij leiden is toch niet veel waard, dus misschien is de dood wel beter dan dit.'
De journalist vertelt dat er deels ook nog wel euforie in het land heerst, maar dat er daarnaast veel vraagtekens worden gezet bij de aanstelling van nieuwe machthebbers. "De journalist wil de toestand in het land niet bestempelen als 'chaos'. Wel denk ik dat mensen erg zoekende zijn naar wat er nu gaat gebeuren. Zaken wijzigen en het gevoel verandert er snel, binnen één week al."
De documentaire Danny ter plekke: Syrië is op 7 januari om 22:05 uur te zien op NPO 2.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!