Podcast
NTR

Een koloniale erfenis: op schip Ranchi van Indonesië naar Nederland worden 37 kinderen geboren

foto: De Ranchi Baby’s
  1. Nieuwschevron right
  2. Een koloniale erfenis: op schip Ranchi van Indonesië naar Nederland worden 37 kinderen geboren

Onderweg van Indonesië naar Nederland werden in 1950 op stoomschip Ranchi 37 kinderen geboren. De podcast De Ranchi Baby’s; een koloniale erfenis duikt in de familiegeschiedenis van de baby’s en hun worsteling met de erfenis van het koloniale verleden.

Trailer De Ranchi Baby’s; een koloniale erfenis

Stoomschip de Ranchi voer in 1950 vlak na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland met aan boord militairen en hun familie die het land in allerijl moesten verlaten. Als het schip een maand later aanmeert in Amsterdam zijn er maar liefst 37 baby’s geboren. Ze werden vaak Renny, Ranchis of Ranchia genoemd.

Geen geboorteland, alleen een coördinaat

Documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde alle 37 ‘Ranchibaby's’ op, inmiddels zijn ze 72 jaar. Ze hebben in hun paspoorten geen geboorteland, maar een coördinaat. De kolonie Nederlands-Indië waar hun families vaak al generaties lang woonden bestond plots niet meer; in het nieuwe ‘thuisland’ Nederland waren de meesten nog nooit geweest.

De ouders van de Ranchi Baby’s hadden net twee oorlogen achter de rug. De kinderen moesten omgaan met de keuzes die hun ouders maakten. Over het koloniale verleden werd niet gesproken: niet aan de keukentafel thuis, niet door de Nederlandse samenleving.

foto: De Ranchi Baby’s

De Ranchi Baby’s

Een beladen verleden

In de zesdelige podcast De Ranchi Baby’s duikt Wilgenhof in de levens van vijf families die op de Ranchi naar Nederland voeren. En hij volgt historicus Esther Captain, die in opdracht van de Nederlandse overheid probeert de verschillende perspectieven op de geschiedenis inzichtelijk te maken. Maar is een beladen verleden wel in het juiste perspectief te plaatsen?

Joost Wilgenhof (5 maart 1967) is journalist en audiodocumentairemaker. Hij combineert verhalende journalistiek met onderzoek, kiest voor sociaal-maatschappelijke en historische onderwerpen en heeft altijd oog voor het menselijke tekort. Zijn werk is genomineerd voor de Prix Europa in 2013 (Lieve Ulrike) en 2017 (Het Wilgenhof Geheim). In dat jaar ontving hij van de Stichting Verhalende Journalistiek ook de titel van Meesterverteller in de categorie Luisteren.

Luister De Ranchi Baby’s nu in je favoriete podcastapp. Ook verschijnt er een korte film en zijn er een aantal speciale Ranchi-evenementen door het land. Kijk hier voor meer informatie.

foto: De Ranchi Baby’s

#1 - Martin Esser – Sieraad en litteken - De Ranchi Baby’s

Kijk terug: Tijd voor MAX besteedt aandacht aan de podcast De Ranchi Baby’s.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie