Podcast
EO

'Het hedendaags conservatisme is puberaal en gelijkhebberig'

foto: Openbaar domein
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het hedendaags conservatisme is puberaal en gelijkhebberig'

Schrijver en journalist Anton de Wit is een bewonderaar van de katholieke denker G.K. Chesterton (1874-1936). In De Ongelooflijke Podcast was hij te gast over de Brit, die te boek staat als conservatieve denker. Het huidige conservatisme moet De Wit echter niks van hebben: "Ik vind het heel puberaal."

#208 - Conservatisme, vrolijkheid, verwondering en paradoxaal christendom van G.K. Chesterton (met Anton de Wit en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

"Ik heb ten diepste een conservatieve inborst", zegt De Wit, maar veel mensen ter rechtsconservatieve zijde in Nederland zijn 'adolescent en gelijkhebberig', vindt hij. Chesterton was niet puberaal, maar juist kinderlijk: "Hij stond tegenover dat verbetene van tegenwoordig. In het huidige Nederlandse debat ontbreekt een conservatief geluid dat barmhartig, liefdevol, vrolijk en goedmoedig is."

Ook bij linkse politici ziet De Wit vaak veel verbetenheid. "Die zijn vaak ook zo humorloos als de pest. We kunnen niet meer lachen om onszelf", aldus De Wit. Ook christenen zijn erg goed met elkaar de maat nemen: "Er zijn heel veel humorloze schreeuwers die denken dat ze gelijk hebben."

'We missen een hofnar'

Chesterton was in zijn tijd een beetje de hofnar van het debat, vertelt De Wit. Als een soort columnist avant-la-lettre maakte hij grappen over veel maatschappelijke ontwikkelingen. Tegelijk was hij de beste vrienden met mensen met wie hij het totaal niet eens is.

Op dit moment missen we een hofnar, vindt De Wit. "Chesterton was heel optimistisch. Vanuit zijn optimisme wilde hij de wereld mooier maken. Als er iets mislukte, dan werd hij daar vrolijk van, want dan kon je er nieuwe ideeën uit putten."

Andere denkers

In De Ongelooflijke Podcast worden wel vaker denkers besproken. Bijvoorbeeld filosofen zoals Erasmus en Spinoza, schrijvers als Tolkien en C.S. Lewis, en recentelijk kerkvader Augustinus. Hieronder staan de links naar deze gesprekken:

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd ent theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie