Burn-out iets recents? Eén van de grootste denkers had er al één, in de vierde eeuw
- Nieuws
- Burn-out iets recents? Eén van de grootste denkers had er al één, in de vierde eeuw
Hij wordt gezien als één van de grootste denkers uit de geschiedenis: kerkvader Augustinus. Maar niets menselijks was hem vreemd, vertelt hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest in De Ongelooflijke Podcast: "Hij kreeg een burn-out."
De 200e aflevering van De Ongelooflijke Podcast ging helemaal over de christelijke denker Augustinus (354-430). Het is een soort eerbetoon, omdat hij vaak ter sprake komt in de podcast. In de aflevering werd gesproken over wat we anno 2024 nog kunnen leren van iemand die 1600 jaar geleden leefde.
#200 - De grote Augustinus-show! (met Paul van Geest, Beatrice de Graaf en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast
De burn-out kreeg Augustinus toen hij werkte voor de Romeinse keizer in Milaan. "Hij vond de keizer maar een beetje een middelmatig iemand, maar zijn werk was om de keizer lofzangen toe te dichten. Dat heeft hij drie jaar volgehouden en toen is hij gewoon ziek geworden – een burn-out. Dat zeg ik ook altijd tegen mijn studenten: als jij een baas hebt die je moet loven om carrière te maken, dan hou je dat maximaal drie jaar vol. Dat leer je van Augustinus", aldus hoogleraar Van Geest.
Nederigheid
Iets anders wat we kunnen leren van Augustinus is dat nederigheid belangrijk is. "Augustinus ergerde zich heel erg aan mensen die zeiden dat het Romeinse Rijk viel omdat er te veel christenen waren", vertelt Van Geest. "Hij betoogde dat het rijk langer had bestaan als er meer christenen in het landsbestuur hadden gezeten, omdat het christendom juist staat voor nederigheid." Volgens hem was hoogmoed juist de reden dat het Romeijnse Rijk viel. "Hij zei tegen de Romeinse senatorenfamilies dat ze zich alleen maar voor hun eigen belangen hadden ingezet. Voor hun eigen vergoddelijking."
De les die Van Geest hieruit haalt? "Als een partij geen cohesie heeft omdat mensen zich niet voor elkaar inzetten, maar alleen maar hun eigen opportunistische belangen dienen, gaat het mis. Ik zou je in een gesloten envelop kunnen zeggen welke Nederlandse partijen nu weer teloorgaan, omdat ik Augustinus ken en parallellen zie met de Nederlandse politiek."
Naast Van Geest waren ook twee vaste gasten van de podcast aanwezig: theoloog Stefan Paas en historicus Beatrice de Graaf. Ook zij zijn beiden 'fan' van Augustinus.