Simon van Groningen: 'Woke- en klimaatreligie zijn de kerken binnengedrongen'
- Nieuws
- Simon van Groningen: 'Woke- en klimaatreligie zijn de kerken binnengedrongen'
Predikanten en theologen hebben in Nederland een linkse reputatie. Simon van Groningen, stamtafelgast in de 48ste editie van Ongehoord Nieuwscafé, is uit heel ander hout gesneden. Dat "wokereligie" en "klimaatreligie" de kerken zijn binnengedrongen, bevalt de baptistenvoorganger in het geheel niet. "Er is een heel ánder doel in het leven dan alleen maar zorgen dat de aarde over duizend jaar niet twee graden is opgewarmd of afgekoeld."
#48 - Simon van Groningen: ‘Woke- en klimaatreligie zijn de kerken binnengedrongen’ - Ongehoord Nieuwscafé
Groene ideologie
Simon van Groningen (69) werd na een 30-jarige carrière bij de politie in 2000 projectleider bij de christelijke vrijwilligersorganisatie World Servants. Een jaar later trad hij aan als voorganger van de Westfriese Evangelie Gemeente in Grootebroek. Sinds 2019 is hij met emeritaat, maar hij gaat nog regelmatig voor in kerkdiensten overal in het land.
Het gaat slecht met veel kerken in Nederland. De ledentallen dalen, het kerkbezoek neemt af en steeds vaker worden gemeenten en parochies opgeheven. "De leegte die is ontstaan omdat God is verdwenen wordt gevuld met bijvoorbeeld wetenschap of groene ideologie," analyseert Van Groningen.
Maar niet overal is de misère even groot. "Orthodox-protestantse kerken hebben vaak minder last van kerkverlating. Daar wordt gepreekt uit het Woord van God en gezegd dat God aan mensen verlossing biedt."
Christelijke politiek
In Nederland zitten maar liefst twee christelijke partijen in de regering. Maar weinig landen kunnen ons dat nazeggen. Maar merken we er ook iets van? Van Groningen: "Als je kijkt op de site van de ChristenUnie dan staan daar allemaal dingen waarvan ze zeggen dat er succes is geboekt. Ethische kwesties meestal. Ze zullen best naar eer en geweten handelen, maar ik zou zelf andere keuzes maken. Dan maar in de oppositie."
Christelijke feestdagen
De leef- en denkwereld van de Randstad, bespeurt Van Groningen, lijkt in ons land de norm te zijn geworden. "Heel Nederland moet worden volgebouwd met een miljoen nieuwe huizen en de boeren moeten verdwijnen. En dan hier en daar een paar 'food hubs' om de mensen van voedsel te voorzien."
Van het idee dat het 'ontkerstende' Nederland tweede paasdag, tweede pinksterdag of tweede kerstdag zou moeten inruilen tegen bijvoorbeeld Nationale Klimaatdag, Keti Koti of het Suikerfeest, moet Van Groningen niks hebben. "Onze christelijke feestdagen vormen een stukje cultuur van honderden jaren oud. Laten we die dagen alsjeblieft behouden als onze markeringspunten. Anders raken we nog veel meer houvast kwijt."
Meer podcasts van Ongehoord Nederland?
Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.
Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.