BBB strijdt tegen gedram rond windmolenparken, ChristenUnie trekt stekker uit coalitie Groningen
- Nieuws
- BBB strijdt tegen gedram rond windmolenparken, ChristenUnie trekt stekker uit coalitie Groningen
In deze aflevering van Op z’n Kop! bespreken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met Henk Vermeer en Dimf Ghijsels-Kerkhoff de aanhoudende aanleg van windmolenparken, ondanks het behalen van de Regionale Energiestrategie (RES)-doelen. Deze molens worden vaak in natuurgebieden en aan de randen van provincies geplaatst, waardoor vooral het platteland de lasten draagt.
#164 - OP Z'N KOP! OP Z'N KOP! Met Henk Vermeer en Dimf Ghijsels-Kerkhoff over de windmolenstrijd - Op z’n Kop!
Stel je voor: je woont in de ene provincie, maar aan de overkant van de rivier ligt een andere provincie en die provincie besluit doodleuk om een aantal torenhoge windmolens neer te zetten waar je nu gezellig tegenaan zit te kijken. Daar word je waarschijnlijk niet zo vrolijk van.
Windmolens aan de randen van provincies: een groeiend probleem
Helaas is dit voor veel mensen op het platteland wel de realiteit, blijkt uit de nieuwe aflevering van de podcast Op z’n Kop! Na te hebben voldaan aan alle doelen van de Regionale Energiestrategie (RES) gaan linkse partijen in de provincies maar door met de aanleg van windmolenparken, in plaats van vol in te zetten op zonne-energie. Sterker nog: die energie rekenen ze niet eens mee in de berekening of de doelen wel gehaald worden. Die windmolenparken komen niet in zee, zoals in het regeerakkoord staat, maar op het platteland. En dat terwijl ze bij voorkeur aan de randen van de grenzen van provincies/gemeenten geplaatst moeten worden en vooral niet in de steden zelf.
Te gast in de podcast zijn Kamerlid Henk Vermeer en Statenlid Dimf Ghijsels-Kerkhoff, allebei van de BBB. Wat kan die partij doen, hoe kan gezond verstand weer de boventoon voeren in het beleid? Vermeer geeft aan dat de BBB, die momenteel in alle Provinciale Staten zit, op dit moment zoveel mogelijk feiten en gegevens verzamelt om te voorkomen dat met drogredenen dit soort "D66-projecten" kunnen worden doorgedrukt. Hij verwacht ook wat van de afstands- en geluidsnormen en dat de marktwerking ervoor zorgt dat windturbines minder rendabel worden: "Meer kunnen we momenteel niet doen."
Een breuk in de Groningse coalitie na debat over windmolens
Dimf Ghijsels-Kerkhof roept luisteraars en ondernemers op om van zich te laten horen. Volgens haar is het makkelijk om vast te blijven houden aan modellen of andersdenkenden weg te zetten als "dom", maar uiteindelijk moeten we gewoon het debat kunnen voeren zonder gehinderd te worden door mensen die denken een monopolie op de waarheid te hebben. Hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe beter.
Dat dit geen loze woorden zijn, wordt die avond duidelijk. Kort na het debat over de aanleg van een windmolenpark in de Eemshaven in Groningen, waar Vermeer na de opname naartoe moest, komt het nieuws naar buiten dat de ChristenUnie de stekker uit de Groningse coalitie trekt. Volgens de partij, toevallig voorstander van de aanleg, kiest die coalitie voor "chaos" in plaats van "betrouwbaarheid".
Op z'n Kop!
Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!