Verstilde Verhalen: De Zwijgende Held van Megchelen
- Nieuws
- Verstilde Verhalen: De Zwijgende Held van Megchelen
[MAX] In Megchelen, een dorp in de Achterhoek in Gelderland, staat een monument waarop mannen en vrouwen te zien zijn die zwakkeren in veiligheid proberen te brengen. Het beeld eert de onbaatzuchtige mensen uit Megchelen die de ontsnapte dwangarbeiders uit concentratiekamp Rees hebben geholpen.
De ontsnapten, ongeveer 1700 dwangarbeiders, werden in Megchelen opgevangen en verzorgd van november 1944 tot maart 1945.
Jan Venhorst was de eigenaar van een boerderij waar de eerste twee ontsnapte dwangarbeiders aanklopte. Toen hij hoorde in welke barre omstandigheden zij leefden in Rees, heeft hij samen met zijn broer een actie op touw gezet om de mensen daar te bevrijden.
Venhorst heeft nooit over die tijd gesproken, maar in Verstilde Verhalen schetsen onder anderen zijn kinderen een beeld van die zwijgzame held. "Ik snap wel dat hij er niet zoveel over gezegd heeft, al die herinneringen die naar boven komen moet hem enorm pijn gedaan hebben", vertelt zijn dochter.
"Ik herinner me dat hij altijd verschrikkelijke nachtmerries had, dan was het goed dat moeder naast hem lag."
Koninklijke onderscheiding
In 1995 kreeg Venhorst samen met zijn broer een Koninklijke onderscheiding en het Verzetskruis voor zijn rol in de oorlog. Zijn dochter ziet hem dan voor het eerst huilen.
In Verstilde Verhalen komen ook de herinneringen boven bij ex-gevangene Ap Gerritsen. Hij zat in Kamp Rees en ontsnapte op eigen kracht. "Je stopte bij de eerste boerderij over de grens, klopte aan. Je zag er niet uit, onder de luizen. En je hoopte maar dat ze je wilde helpen. Mooi dat er een monument is voor hen die ons hebben geholpen."