Dreigt er een vaccinoorlog? 'Europa voelt zich achteraan in de rij gezet'
- Nieuws
- Dreigt er een vaccinoorlog? 'Europa voelt zich achteraan in de rij gezet'
[EO] De schaarste aan vaccins leidt tot frictie. Afgelopen week kreeg farmaceut AstraZeneca het aan de stok met de Europese Commissie. Het bedrijf kon, naar eigen zeggen door productieproblemen, niet de 80 miljoen vaccins leveren die men in het eerste kwartaal beloofd had. "Europa voelt zich achteraan in de rij gezet", zegt correspondent Tim de Wit in Europa Draait Door, waarin volop aandacht is voor de 'vaccinoorlog'.
#46 - Dreigt er een echte vaccin-oorlog? (S02) - Europa draait door
De Eurocommissaris voor volksgezondheid, Stella Kyriakides eiste opheldering afgelopen week. De EU sloot in augustus een deal met AstraZeneca en sponsorde het bedrijf met honderden miljoenen euro's. De EU verdenkt het Brits-Zweedse bedrijf van het verkopen van vaccins aan bijvoorbeeld Groot-Brittannië, voor meer geld.
Vrijdag werd het contract tussen de EU en AstraZeneca openbaar gemaakt. De 42 pagina's zijn voor een deel onleesbaar gemaakt (zie foto), maar er is toch veel te lezen. AstraZeneca verschuilt zich achter het contract, vertelt Tim de Wit: "AstraZeneca zegt: het is een inspanningsintentie, geen keiharde garantie dat die 80 miljoen vaccins geleverd kunnen worden. Dat konden we in augustus nog niet beloven, want het vaccin was nog niet klaar."
Historicus Boekestijn denkt dat de EU "geen poot heeft om op te staan", zegt hij in de podcast. "Het is een inspanningsintentie, geen resultaatgarantie, dus het is heel lastig om dit juridisch af te dwingen."
Strategie
Achteraf gezien kun je je afvragen of de Europese Unie het slim heeft gespeeld, zegt Boekestijn: "We waren later dan de Britten, en dat hebben we misschien ook wel gedaan omdat we een lagere prijs wilden bedingen. Maar misschien was het beter geweest om sneller een overeenkomst te sluiten en dan ook wat meer te betalen. Maar dat is wel achteraf gezegd."
Inmiddels lijkt de ruzie deels opgelost. AstraZeneca gaat 40 miljoen vaccins leveren, 9 miljoen meer dan aanvankelijk werd gecommuniceerd, meldde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op Twitter.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Brussel en Den Haag, Italië en Turkije
In het podcast is ook aandacht voor de wisselwerking tussen nationale parlement en het Europees Parlement. Specialist Mendeltje van Keulen vertelt hierover. Ook wordt er gepraat over het gevallen kabinet van Italië, een charmeoffensief van Erdogan en de terugkomst van Navalny in Moskou. Luister Europa Draait Door op de site van Radio 1, of via je favoriete podcastapp.