Podcast
EO

'Groene groei? Stop met groei!' zegt deze econoom

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Groene groei? Stop met groei!' zegt deze econoom

Onze economie is gericht op groei, maar daardoor gaan onze inspanningen voor vergroening verloren. Daarom moeten we niet meer groeien, zegt econoom Paul Schenderling. In een nieuwe podcast van de EO gaat hij samen met oud-politicus Gert-Jan Segers op zoek naar een manier waarop.

Is er leven na de groei? - 1. Is het eind van de groei écht in zicht? - Geld of je leven

In de eerste aflevering, die nu online staat, bepleit Schenderling zijn zaak. "We moeten ruimte scheppen voor andere vormen van groei. We groeien nu in kwantitatieve groei: meer spullen, meer diensten, meer producten verkopen. Maar we moeten ons meer richten op kwalitatieve groei: meer kwaliteit van leven, betere producten", vertelt hij.

Door ons te richten op kwantitatieve groei, vertelt hij, lopen we tegen de grenzen van onze planeet aan. Dat gaat verder dan CO2-uitstoot. Hij noemt 'the big five': "Broeikasgassen, landgebruik, materiaalgebruik, watergebruik en emissies van toxische stoffen zoals chemicaliën en plastics. Op al die vlakken hebben we de draagkracht van de aarde overschreden", vertelt hij.

Hij stelt een systeem voor waarin er een quotum wordt gesteld aan bijvoorbeeld grondstoffengebruik, vergelijkbaar met het CO2-uitstootsysteem (ETS) wat de Europese Unie heeft. "Nu worden de auto’s elk jaar zwaarder, maar als je een staalquotum hebt, worden fabrikanten gedwongen om na te denken om met minder staal of gerecycled staal auto's te maken."

Géén degrowth

Schenderling benadrukt dat hij ervoor is om onze economie te stabiliseren, niet om die kleiner te maken. "Ik ben niet voor schokkende krimpscenario’s. Alleen al met het stabiliseren van de consumptie in het mondiale noorden, zou je bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen de komende 30 jaar met veertig procent extra naar beneden kunnen brengen."

Schenderling staat overigens niet alleen: uit 11 verschillende politieke partijen schreven mensen mee aan het boek dat hij schreef over dit onderwerp: Er is leven na de groei.

Groene groei

In de eerste aflevering van de podcast is ook Jesse Frederik te gast, bekend van De Correspondent. Hij gelooft wél in economische groei, maar dan op een groene manier. "We willen allemaal meer zorg, meer onderwijs, allemaal dingen die we belangrijk vinden, dus we zullen groei nodig blijven hebben", zegt hij. Het nieuwe kabinet zet hier ook op in: er is zelfs een Minister van Klimaat en Groene Groei.

Hij denkt ook dat stoppen met groei in Nederland niet zoveel nut heeft. Als China en India gewoon door blijven groeien, worden de problemen niet opgelost. Hij heeft een andere strategie: keihard investeren. "Neem vlees, dat veroorzaakt heel veel milieuproblemen, maar we hebben geen idee hoe we ervan af moeten komen. Zorg nou dat Nederland gaat pionieren in vleesvervangers die wél smaakvol zijn. Ga daar gewoon een belachelijk bedrag voor reserveren, zoals Duitsland heeft gedaan met zonnepanelen. Daarom zijn die dingen nu zo goedkoop", zegt hij. "Hierdoor kan de hele wereld ervan profiteren en hebben we veel meer impact."

Ster advertentie
Ster advertentie