Judoka Sanne van Dijke verandert op de mat in een tijger
- Nieuws
- Judoka Sanne van Dijke verandert op de mat in een tijger
[NOS] Dat het leven om meer draait dan topsport, dat hoef je judoka Sanne van Dijke niet te vertellen. Maar ze is bezig met een missie: een gouden missie. Tweevoudig Europees kampioene Sanne van Dijke wil in Tokio Olympisch kampioen worden in de klasse tot 70 kilogram. De klasse van Edith Bosch en Kim Polling.
#25 - Judoka Sanne van Dijke verandert op de mat in een tijger - NOS Olympische podcast
Van Dijke zit niet op judo om vrienden te maken, vertelt ze in de NOS Olympische podcast. "Mijn oude trainer zei altijd: van een poes kun je geen tijger maken. In Nederland zijn we wel soft aan het worden. Je ziet steeds meer dat kinderen gepamperd worden. Door hoe noem je dat ook al weer? Curlingouders. Die alle problemen uit de weg halen. Dat is fijn voor de maatschappij maar niet goed voor de topsport."
"Als topsporter moet je hard zijn, moet je gaan, en moet je tegen een stootje kunnen. Dat je met iemand een partijtje doet: dan is 'oh leuke nagellak' niet relevant. Dan geef ik liever een trap tegen de schenen, zodat ze een beetje boos worden en ik er wat aan heb. Beter zo, dan dat we elkaar vier minuten staan te complimenteren."
Ze keek die kunst af van Bosch. "Edith is mijn jeugdjaren natuurlijk een voorbeeld geweest. Ze was mijn idool. Maar als je dan tegenover haar staat dan denk je wel: 'Zo'. Dat heb ik toen wel als een shock ervaren. Maar als ik er nu naar kijk denk ik: zij deed precies wat ze moest doen om als topsporter de top te halen. En daarom heeft zij het ook gehaald. En heb ik veel geleerd."
Broer Steven
Die topsportmindset staat in groot contrast met de Sanne van Dijke zoals ze thuis is; in Heeswijk-Dinther. Daar is ze dan weer meer de poes dan de tijger. Daar probeert ze het verdriet om haar overleden broer Steven te verwerken. Zo goed en zo kwaad als dat soms ook gaat.
Van Dijke: "Ik ben begonnen met judo doordat hij judode. Ik kon niet alleen thuis blijven toen ik één jaar was, dus ik zat vanaf jongs af aan op de tribune bij zijn wedstrijden. Op een gegeven moment is hij gestopt. Hij is altijd mijn grootste fan geweest. Toen ik me vorige maand definitief voor Tokio plaatste, heb ik wel even omhoog gekeken; zo van we hebben het geflikt."
Maar bij deelnemen alleen moet het in Tokio niet blijven. Hoe ze straks in Tokio, die gouden medaille wil bereiken, is ook wel duidelijk. Van Dijke: "Excelleren is het plan. Maar als je naar het Olympisch judotoernooi kijkt presteert 90 procent op die dag eigenlijk onder zijn kunnen. Dus als je je ding doet, kunnen er al hele gekke dingen gebeuren. Je wilt vooral niet underperformen. Ik heb van iedereen in de top-18 gewonnen. Dus waarom zou ik niet kunnen winnen."
Beluister de Olympische Podcast
De NOS Olympische Podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.
In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan bij de sporter thuis in op het leven als topsporter en de voorbereiding op de Spelen.
Eerder in deze serie spraken we onder anderen met:
- bondscoach Sarina Wiegman
- golfer Joost Luiten
- turner Epke Zonderland
- zwemmers Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman
- schermer Bas Verwijlen