Podcast
HUMANVPRO

In 'Dolle Mina's van de dood' zoekt Argos naar de grenzen van hulp bij zelfdoding

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. In 'Dolle Mina's van de dood' zoekt Argos naar de grenzen van hulp bij zelfdoding

Zelfdoding is niet strafbaar, maar het helpen daarbij wél. Zeven zeventigplussers staan voor de rechter omdat ze een criminele organisatie zouden vormen. Allen waren lid van de Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die zich inzet voor 'sterven in eigen regie'. De zevendelige podcastserie Dolle Mina's van de dood is een reconstructie van hoe het zover heeft kunnen komen. Waar liggen de grenzen van hulp bij zelfdoding? Wat is Middel X? En wat is een humane dood?

Gerelateerde podcast

Dolle Mina's van de dood

Dolle Mina's van de dood

De mensen achter de Coöperatie Laatste Wil zien zichzelf als vrijheidsstrijders. Ze willen niet afhankelijk zijn van artsen, maar baas zijn over hun eigen dood. Maar hulp bij zelfdoding is strafbaar en het ‘humane zelfdodingsmiddel’ Middel X valt volgens sommigen ook in de verkeerde handen: want niet alleen de ‘tevreden’ ouderen die hun leven voltooid achten, maar ook jonge mensen die psychisch kwetsbaar zijn zoeken op deze manier een uitweg.

Het OM sommeerde de CLW te stoppen met al hun activiteiten, waarop het bestuur publiekelijk inbond, maar niet iedereen legde zich daar zo makkelijk bij neer. En zo stonden er in het voorjaar van 2024 zeven zeventigplussers voor de rechter voor het runnen van een criminele organisatie.

#1 - De roots - Dolle Mina's van de dood

Zeven zeventigplussers staan voor de rechter, ze zouden een criminele organisatie vormen. Allen waren lid van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). Wat zijn de roots van deze club? Wat inspireerde de verdachten Tineke Boogaarts en Jos van Wijk om zich in te zetten voor sterven in eigen regie?

#2 - De run - Dolle Mina's van de dood

De CLW heeft in Nieuwsuur aangekondigd dat zij een humaan zelfdodingspoeder hebben gevonden. Ze noemen de naam van het middel niet, maar toch ontstaat er een run op een online verkrijgbaar zelfdodingspoeder. Al snel neemt een 19-jarige vrouw met psychische problemen zo’n poeder in en overlijdt. Het is voor de CLW geen reden om gas terug te nemen.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Dolle Mina's van de dood

Waar eindigt genade en begint de doodzonde? Die vraagt staat centraal in de zevendelige Argos-podcast Dolle Mina's van de dood. Vanaf zaterdag 28 september zijn de eerste twee afleveringen online te beluisteren. Nieuwe afleveringen volgen daarna wekelijks op zaterdag.

Ster advertentie
Ster advertentie