Onderzoek
HUMANVPRO

Met Middel X zette Coöperatie Laatste Wil zich in voor sterven in eigen regie

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Met Middel X zette Coöperatie Laatste Wil zich in voor sterven in eigen regie

Begin dit jaar stonden zeven zeventigplussers voor de rechtbank, allemaal verdacht van het vormen van een criminele organisatie. De zeventigplussers waren lid van de Coöperatie Laatste Wil, de CLW, een organisatie die strijdt voor een levenseinde in eigen regie. De CLW hield zich bezig met het zoeken naar een zelfdodingsmiddel. "Wij willen zelf kunnen beslissen over onze dood", vertelt verdachte Jos van Wijk tegen Argos. "Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen overlijden."

Gerelateerde podcast

Dolle Mina's van de dood

Dolle Mina's van de dood

Uiteindelijk vormde het begrip 'eigen verantwoordelijkheid' voor Van Wijk de basis van zijn 'rebellie' tegen de status quo rondom zelfdoding. "Ik ben verantwoordelijk voor mijn leven en dus ook voor mijn dood. Ik mag mijn hele leven van alles doen: roken, drinken, stemmen, een rijbewijs halen of een sekseverandering ondergaan. Maar als ik dood wil, dan gaat een ander daarover. Dan hebben de dokters het voor het zeggen. Dat zal niet waar zijn."

Deze gedachtegang van Jos van Wijk leidde er uiteindelijk toe dat hij in 2013 medeoprichter werd van de CLW. Hij wou niet alleen maar praten, maar de autonome route ook echt mogelijk maken. Na een lange zoektocht kwam de organisatie uit op een zelfdodingspoeder, dat zij de naam Middel X gaven.

Helpen is strafbaar

Jos verklaart tijdens de zitting dat hij op een gegeven moment wel iets gehoord heeft over de verkoop van Middel X, maar de leden van de Coöperatie Laatste Wil heeft laten weten dat dit echt niet de bedoeling was. Hij wist namelijk: informatie geven mag, verkopen niet. Hij wijst naar Tineke Boogaarts, volgens hem heeft zij samen met een groepje anderen toch doorgezet.

Quote

"Snotverdorie, ik word verdacht van medemenselijkheid en gestraft met het tegendeel."

Tineke Boogaarts

Tineke Boogaarts is ook een van de verdachten. Volgens de officier van justitie "stond mevrouw Tineke aan de wieg en in het hart van de samenwerking met Alex S. voor een grootschalige en gestructureerde verspreiding van Middel X." Alex S. werd al eerder in een andere rechtszaak veroordeeld. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij aan meer dan 1600 mensen Middel X verkocht heeft. Zeker tien van hen overleden.

'Het zijn helden'

Tineke houdt tijdens de zitting vol dat zij tijdens haar huiskamerbijeenkomsten alleen praatte over de dood en ziet zichzelf niet als crimineel. "Snotverdorie, ik word verdacht van medemenselijkheid en gestraft met het tegendeel", oppert zij dan ook in de rechtszaal.

Het OM zal later stellen: 'Die huiskamerbijeenkomsten waren er niet alleen om over de dood te praten, maar waren een plek om het zelfdodingspoeder Middel X te verspreiden.' En dat zou bij Tineke thuis, en ook onder andere door haar, allemaal bekokstoofd zijn.

Deze zaak is uniek omdat er een grote groep mensen, waarvan een deel voor de deur staat te protesteren, vindt dat de verdachten niet vervolgd moeten worden, maar een lintje zouden moeten krijgen. Volgens hen zijn het helden, deze 'Dolle Mina's van de dood'.

In de eerste aflevering van de Argos podcast 'Dolle Mina’s van de Dood' vertellen een aantal leden van de CLW hun verhaal. Wat inspireerde de verdachten Tineke Boogaarts en Jos van Wijk om zich in te zetten voor sterven in eigen regie?

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie