Niet prikken is niet spelen
- Nieuws
- Niet prikken is niet spelen
De Amerikaanse basketballer Kyrie Irving (van 1992) bepaalt al dagen de sportieve nieuwsvoorziening in de USA en nu ook daarbuiten. De tamelijk kleine, behendige speler die als bijnaam 'Little Mountain' draagt is een vaccinatie-twijfelaar, of in ieder geval een levend wezen dat de afgelopen weken de zaken rond zijn prikjes flink heeft opgeblazen.
Geboren in Melbourne, Australië toen zijn vader daar als prof speelde, keerde hij met zijn ouders terug naar Amerika toen hij twee jaar oud was. Hij mag dan geboren Australiër zijn, hij draagt het Amerikaanse paspoort, maar mocht wel kiezen voor welke nationale ploeg hij wilde gaan spelen. Zijn moeder was half African American, half Sioux en van haar moet hij het een en ander meegekregen hebben in occulte of spiritistische zaken. Zo legt hij tenminste vaak uit.
Opmerkelijk: voor het begin van een NBA seizoen (Irving speelt voor de Brooklyn Nets) ontsteekt hij waxinelichtjes die hij rond het speelveld plaats en hij zegt dan hardop spreuken (of zijn het gebeden?)
Of, misschien is het alleen maar om de boze geesten van dat basketbalveld te verdrijven. Wie zal het zeggen?
'Humanitarian'
Niet erg lang geleden kwam hij met zijn denkbeelden over Moeder Aarde naar buiten. Hij was er toen van overtuigd dat de aarde plat was en dat je er vanaf kan kukelen. Mensen wezen op hun voorhoofd als ze hem dat hoorden zeggen, maar hij heeft er jaren mee rondgelopen. Pas vorig jaar ging hij in de twijfelende vorm praten. Wellicht niet helemaal goed gezien…
Toen kwam corona. Net voor die tijd had Irving bekend gemaakt dat hij op een bepaalde manier volger van de Islam was geworden; hij zei zich te kunnen vinden in sommige van hun leefregels. Hij voegde eraan toe dat hij niet alleen de Islam aanhing, maar ook andere, minder bekende geloofsovertuigingen.
Afgelopen zomer nog liet hij door professionals een solar-water project in Pakistan uitvoeren. Voor zulke zaken trekt hij ruim de beurs.
Hij noemt zichzelf ook weleens een echte 'humanitarian' en laat dat woord dan los als hij anderen, op welke manier dan ook, helpt.
George Floyd
In de coronatijd stond hij in voor een nieuw huis voor de familie van de vermoorde George Floyd, hij schonk 1.5 miljoen dollar aan vrouwenbasketballers van de WNBA die hun jaarsalaris ernstig zagen inkrimpen, hij doneerde op een zaterdagochtend 300.000 dollar aan zijn plaatselijke voedselbank en nog onlangs liet hij zeventien paletten met etenswaren bij de Indianenstam van zijn (overleden) moeder brengen.
Hij is dus gul, heeft oog voor de lijdende mens en springt dan bij.
Er zijn dan altijd lieden die zeggen: 'Kunst als je dik dertig miljoen verdient', en dat zijn vaak mensen die een stuiver in een collectebus laten vallen en dan trots weglopen.
Niet lang geleden begon hij met theorieën aan te komen waarin Satan voorkwam, waarin van geheime genootschappen werd gesproken die hele databanken vol gegevens van gevaccineerde zwarte burgers hadden opgericht en meer van dat soort theorieën waar men (te makkelijk) van zegt 'wappies'.
Privézaak
Nu echter de NBA competitie op het punt van beginnen staat (a.s. dinsdag) en alle spelers die in de dertig ploegen die competitie willen spelen een bewijs dienen te overleggen dat ze gevaccineerd zijn, heeft Irving zijn kont tegen de krib gegooid en weigert hij tegen mensen van zijn club te vertellen of hij wel of geen prik heeft gehaald en of hij de bewijspapieren daar a.u.b. van kan overleggen.
Omdat het in de staat New York verboden is indoor sportwedstrijden te houden zonder bewijs van vaccinatie te tonen, mag hij dus niet trainen en spelen met zijn club.
Hij hecht eraan tegen niemand te vertellen of hij wel of niet gevaccineerd is. Hij stelt dat zulks zijn privézaak is en dat geen ander levend wezen daar mee te maken heeft.
Twee weken lang heeft dit verhaal boven de basketbalmarkt gehangen, twee weken lang was er onzekerheid over wel of niet geprikt.
Totdat de leiding van zijn club de knoop doorhakte: je kunt spelen als je ons de papieren wilt overleggen en doe je dat niet, dan speel je niet.
De topleiding van de NBA voegde daar aan toe dat er, bij niet spelen, een inhouding van 380.000 dollar op zijn salaris per wedstrijd zou worden ingehouden. Ja, dat leest U goed. Een week niet spelen kost hem dus een miljoen dollar. Hij zegt dat het daar niet om gaat; het is een principiële kwestie en geen financiële.
Daar ben ik het mee eens.
foto: EPA
Gedemoniseerd
Irving reageerde met: "Ik ga niet vertellen of ik wel of niet ben gevaccineerd. Dat is n.l. een privéaangelegenheid en dat blijft het. Inhouding of niet."
Met dat laatste ben ik het ook eens.
Als er echter collectieve regels worden afgesproken (in dit geval plaatselijke, provinciale en landelijke, alsmede regels voor sportorganisaties zoals de NBA) zal Irving zich, menen de meeste rechtsgeleerden, moeten voegen naar die regels.
Zo niet?
Niet spelen, niet trainen, inhouden van salaris.
Irving zegt dat hij voelt dat hij gedemoniseerd wordt. Zijn criticasters in de USA draaien dat om: hij demoniseert zijn medespelers en tegenstanders.
Dat is een mooi vraagstuk waar ik u lezer ook de zaterdag mee instuur.
Wie demoniseert wie?
Overigens blijf ik volhouden dat ieder mens voor zichzelf mag uitmaken een prik te krijgen. Als Irving het verkiest daar niet over te willen praten, dan is dat ook nog zijn goed recht.
Het wordt vaag als hij anderen gaat beschuldigen van demonisering.
Buigt hij?
Het lijkt me dat de regelgeving van land, staat en stad in de USA aangehouden moet worden voor haar ingezetenen. Daar hoort hij dus ook bij, ook als hij in Melbourne, Australië, is geboren, waar al mee geschermd werd.
Welke rechter wil daar, nog voor dinsdag a.s., zijn tengels aan branden?
En hoe hoog lopen de twistgesprekken en haatmais op rond Kyrie Irving?
Want natuurlijk is het in de VS een zwart-dingetje geworden en haal de verkleining maar weg.
Hoog zou ik zeggen, maar tot vrijdagmiddag 15 oktober (het moment van dit schrijven) hield Irving zijn poot stijf.
De NBA maakte overigens bekend dat 4 procent van haar spelersbestand zich niet heeft laten vaccineren. Namen van andere weigeraars zijn niet genoemd. In de NBA staan zo’n kleine 400 spelers onder contract van hun 30 clubs.
Nog drie nachtjes slapen…kijken wat Kyrie Irving gaat doen?
Buigt hij? Houdt hij zijn poot stijf?
En wie demoniseert nu eigenlijk wie?