Studie betalen? Ga wiet telen!
- Nieuws
- Studie betalen? Ga wiet telen!
Ja, zakgeld, beloningssystemen, sparen, boodschapjes laten doen om ze “geldbewust” te maken, alles hebben we wel gedaan. Er is voor de eerste twee kinderen uitgebreid gespaard door opa’s en oma’s. Er is getracht ze duidelijk te maken dat uitgestelde behoeftebevrediging het beste is. Denk goed na over een aanschaf en ga niet over een nacht ijs. Maak geen schulden. Leen niks als je het niet kunt terugbetalen. En nu, ik krijg het bijna mijn strot niet uit, maar ik heb pas tegen mijn zoon gezegd: leen maar maximaal dan. Leen maar maximaal! Dat zeg ik tegen hem!
Mijn kinderen denken dat het geld binnenstroomt op het moment dat je een leuke scheet op YouTube laat. “Echt, deze online gamer verdient duizenden euro’s per dag!” roept een van de zoons. En dan zie je op zijn schermpje een of andere bleke no lifer met een headset op schreeuwend in een -in mijn optiek- suffe game tot een bepaald hoogtepunt komen. Sorry, zeg ik dan, maar lijkt je dat nou echt lollig? “Ja wat maakt het uit, om dat een paar jaar van je leven te doen”, is het commentaar. “Waarom zou ik gaan werken, als je zo geld kunt verdienen?” Wat dacht je van nuttig zijn? Van iets betekenen voor de maatschappij? Van écht werken voor je geld? Zijn misprijzend hoofdschudden zegt genoeg. Daar gaat mijn opvoeding.
Eindeloos heb ik mijmerend verteld aan mijn kinderen over de studententijd, die toch echt de leukste tijd van je leven is. Over het in gore studentenhuizen wonen, de lol die je hebt, maar ook hoe je jezelf 300 keer tegenkomt. Hoe leerzaam het is en belangrijk voor je ontwikkeling. Ze hebben daar destijds met grote interesse naar geluisterd. De belofte van al dat leuks wat nog op hen lag te wachten. Totdat het leenstelsel ineens roet in het zorgeloze eten strooide. “Ik ga echt geen schuld aan van 40.000 euro hoor,” zeiden de zoons. En dat je dan jezelf hoort zeggen: “Doe dat nou maar wel, want het maakt niet uit wat je gaat studeren, het is goed voor je.” Dat je moet lullen als Brugman en tegen beter weten in. Dat de oudste nu al voor de tweede keer is geswitcht en pas zei: “nou mam, volgens mij is deze studie het ook niet voor mij.”
Het commentaar op het leenstelsel van de volgevreten generatie babyboomers, die zelf eindeloos heeft gestudeerd op kosten van de staat is dan: ze moeten die studieschuld als een investering in zichzelf zien. Ja, lekker makkelijk. Ik ben inmiddels in het stadium dat ik me afvraag of überhaupt studeren op dit moment wel een investering in jezelf is.
Nu had ik even de hoop dat met het CDA en de CU in Rutte III het leengedrocht wel zou worden afgeschaft. Dat alle heel gewone Nederlandse jongeren weer een basisbeurs zouden krijgen. Maar nee, we krijgen een generatie kansloze gepamperde zielen, die bij pa en ma blijven wonen tot ze hun eerste baan vinden. Die niets van het studentenleven hebben kunnen proeven omdat Rutte III wederom besloot dat dit alleen is weggelegd voor rijkeluiskinderen en hen die de gok wagen van de maximale lening. Ik zou zeggen: jongens, begin alsjeblieft een succesvol YouTube-kanaal. Ga wiet telen. Kies in godsnaam je eigen pad. Want van een nietszeggende studie met bijbehorend suf studentenleven word je ook geen klap wijzer.