Zo herken jij lekkere betaalbare wijn in de supermarkt!
- Nieuws
- Zo herken jij lekkere betaalbare wijn in de supermarkt!
[AVROTROS] Rood, ijskoud, gemixt met citroenpriklimonade en een schijfje limoen op de rand. Dan vind ik wijn het allerlekkerst. Tinto de Verano, noemen ze dat zomerse drankje in Spanje. Ik weet zeker dat wijnliefhebbers nu verschrikt naar achteren deinzen en afkeurende tuh-tuh-tuh geluiden maken.
Streek, druivensoort of jaartal. Het kan me allemaal niets schelen. Als ik een fles wijn koop, dan let ik er vooral op hoe die eruitziet. Als het etiket roze is of als er bijvoorbeeld een vrolijke eenhoorn op staat, dan is er een grote kans dat ik die fles vrolijk in mijn winkelwagentje laad. Zo simpel is het.
Platstampen met blote voeten
De problemen beginnen als ik wijn voor iemand anders moet kopen. Als er mensen komen eten of als ik een fles wijn cadeau wil doen. Wijn voor vrienden die het slurpen van dat druivenvocht als hun grote passie zien. Wijn voor collega's die enthousiast vertellen over de exclusieve reisjes die ze naar Frankrijk maken om daar in vochtige kelders druiven plat te stampen met hun blote voeten, daarna hun mond aan van die eikenhouten vaten zetten en het vervolgens in een zilveren kelk uitspugen. Tenminste, zo stel ik mij dat voor, want ik ben nog nooit op een wijnproeverij geweest.
Gulden middenvocht
In ieder geval sta ik dus met enige regelmaat peinzend voor het wijnschap in de supermarkt. Dilemma. Ik wil vrienden geen wijn geven waarvan ze hun wangen naar binnen zuigen van zuurheid, maar ik wil ze ook geen peperdure wijn geven, omdat ik het zonde van het geld vind als mensen in een uur tijd veertig euro wegslurpen. Een principekwestie. Dus ik zoek het gulden middenvocht. Niet te duur, toch lekker. Beluister hier de nieuwste aflevering van de podcast Radar Helpt, dan vertelt wijnkenner Nicolaas Klei je in slechts anderhalve minuut hoe jij lekkere en betaalbare wijn in de supermarkt kunt herkennen!
Wijnetiquette
Sowieso vind ik die etiquette rondom wijn vrij ingewikkeld. Als iemand bij je komt eten en je een fles wijn cadeau doet, is het dan netjes om die wijn aan te nemen en in de kast te zetten voor een andere gelegenheid met een ander (misschien leuker) iemand? Of moet je zo'n fles wijn meteen opentrekken en een glas aanbieden aan je gast? Ik heb het rondgevraagd op de redactie. Had ik net zo goed niet kunnen doen, want ik werd er niet echt wijzer van. Collega 1 zegt dat hij een fles rode wijn meteen opent, "want die hoeft toch niet koud". Collega 2 zegt dat ze een keer verplicht champagne heeft moeten drinken, terwijl ze nog een ziekenhuisafspraak had, omdat de gever zo aandrong. Collega 3 zegt teleurgesteld: "Ik krijg nooit wijn". Speciale boodschap voor mensen die in de nabije toekomst een keer bij mij komen eten: Ik wil geen wijn. Ik wil een eenhoorn.
Radar: consumentenradio op NPO Radio 1
Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.