Zwarte dag voor de Oostvaardersplassen én voor de rechtsstaat
- Nieuws
- Zwarte dag voor de Oostvaardersplassen én voor de rechtsstaat
Dierenarts Henk Luten wond er in Langs de Lijn en Omstreken geen doekjes om: het was gisteren een zwarte dag voor de Oostvaardersplassen. Op last van de provincie Flevoland was besloten om de grote grazers die in het natuurgebied leven (edelherten, konikspaarden en heckrunderen) bij te voederen.
Volgens Luten zijn er een heleboel redenen om de dieren vooral niet bij te voeren. In de uitzending noemde hij er maar liefst zeven.
Ondanks dat er volgens deskundigen geen enkele goede reden is om bij te voeren, gebeurt dat sinds gisteren dus toch. De provincie doet niet stiekem over haar motieven om de adviezen van de deskundigen te negeren. In een bericht op de eigen website stond het gewoon: vanwege ‘maatschappelijke bezorgdheid’ en de ‘openbare orde’. Lees: vanwege een groep burgers die flink kabaal heeft gemaakt. Zowel op de sociale media als in het gebied zelf.
Ik ben geen natuur- of dierendeskundige, dus of de manier waarop de grote grazers leven in de Oostvaardersplassen diervriendelijk of dieronvriendelijk is, kan ik niet beoordelen. Dat over het huidige beleid om niet bij te voeren langdurig is gesproken en dat dat beleid democratisch tot stand is gekomen staat echter vast.
Ik ben geen politicus, maar volgens mij hoef je geen politicus te zijn om te zien dat hier iets heel raars gebeurt: de provincie Flevoland zwicht voor een hausse aan klachten en zelfs bedreigingen. In het persbericht van de provincie stond het niet, maar een woordvoerder van Staatsbosbeheer liet er tegenover de NOS geen misverstand over bestaan: "Er werden boswachters bedreigd, ik heb de discussie nog nooit zo ver zien gaan."
De mensen die vinden dat de dieren onnodig lijden en dat er dus bijgevoerd moet worden, hebben het besluit van de provincie niet afgewacht. Sinds vorige week vrijdag hebben ze het recht in eigen hand genomen en voorzien ze de dieren zelf van hooi. Voor de helderheid: dat is verboden. Aanvankelijk trad de politie daar niet tegen op, maar gisteren schijnen er toch twee mensen op de bon te zijn geslingerd.
Het hele project Oostvaardersplassen is ooit (mede) bedacht om te laten zien hoe de natuur werkt: de survival of the fittest. De ironie van de situatie nu is dat die regel kennelijk inmiddels ook wordt toegepast op de mensenwereld: de mensen die het meest lawaai maken, de wet overtreden door bij te gaan voederen en zelfs bedreigingen uiten, krijgen hun zin. De provinciebestuurders hebben slappe knieen en passen het beleid aan, ondanks dat de deskundigen dat afraden.
De actievoerders weet wat ze de volgende keer te doen staat als ze van mening zijn dat er weer te veel grazers sterven in het gebied: zelf bijvoeren, een paar dreigende telefoontjes en klaar is Kees.
Of de provincie het gebied gisteren een goede dienst heeft bewezen durf ik niet te zeggen. Dat de provincie Flevoland de rechtsstaat een slag heeft toegebracht, staat buiten kijf.
Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag en Langs de Lijn En Omstreken