Opinie & Commentaar

'Het EK voetbal was gewoon saai'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het EK voetbal was gewoon saai'

Het EK voetbal is achter de rug. Ondanks dat Nederland niet mee deed, werd er toch massaal gekeken naar de finale. Ruim vier miljoen mensen zagen zondagavond hoe Portugal won van Frankrijk.

“Dit EK voetbal was gewoon saai”, zegt mediaondernemer Jan Kees Emmer in het Mediaforum op NPO Radio 1. Sportverslaggever Evert ten Napel kan een heel eind met Emmer mee, maar zegt dat dit het EK was van teamspirit.

Van Breukelen

“Wat bij mij blijft hangen, is dat niet het individu eruit is gesprongen, maar met name de teamprestaties”, zegt Ten Napel. "Daar kan het Nederlands elftal ook mee verder en Hans van Breukelen, technisch directeur bij de KNVB, heeft dat ook hoog in het vaandel staan: het teambelang. Als je IJsland, Wales en Ierland bekijkt, zijn dat zijn zeer aangename verrassingen. Niet direct omdat er een speler uitspringt, maar met name om de teamspirit. Ik denk dat dat bij Nederland wel een beetje ontbrak en dat we er daarom niet bij waren."

Helletocht

Het was een prachtig sportweekend met veel Nederlands succes. De etappewinst van Tom Dumoulin in de Tour de France was het hoogtepunt volgens Emmer en Ten Napel. “Dumoulin vocht zich een weg naar boven, hij maakte van een helletocht een tocht naar de hemel”, zegt Ten Napel.

“Dat is zo mooi aan het wielrennen”, zegt Emmer. “De dag ervoor moet hij nog afstappen en een noodstop maken omdat hij darmklachten heeft. En de dag erna schittert hij op deze manier. En die verhalen, dat maakt dat het wielrennen niet alleen een mooie sport is, maar ook bijna romantische kanten heeft.”

'Voetballers zijn platgetraind'

Over de manier waarop sporthelden voor de camera verschijnen na een wedstrijd, zijn de heren het eens: dat doen ze bij de wielersport beter dan bij de voetbalsport. “Ik vind dat die voetballers met hun uitspraken helemaal platgetraind zijn”, zegt Emmer.

“En als je gisteren zo’n Dumoulin zag, die schitterde in de Pyreneeën, en ongeveer twee minuten daarna al de televisie te woord staat, dat is geweldig”, vult Ten Napel hem aan. “Dat is bij voetbal te weinig, daar worden de spelers te veel afgeschermd door allerlei mediamensen. Dat moet weg,” vindt de voetbalcommentator.

Ster advertentie
Ster advertentie