Opinie & Commentaar
KRO-NCRV

'Uit de kast komen' klinkt feestelijk, maar het is verre van: 'Laten we er alsjeblieft makkelijk over gaan doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uit de kast komen' klinkt feestelijk, maar het is verre van: 'Laten we er alsjeblieft makkelijk over gaan doen'

Na jaren ontkenning en worsteling eindelijk jezelf kunnen zijn. Het 'uit de kast komen' wordt voor queer personen gezien als één van de belangrijkste momenten in hun leven. Maar wat gebeurt er na dat moment? "Ik heb nu pas, als 40-jarige, dat ik de woede voel over de vernedering die ik als kind heb moeten voelen", zegt presentator Nicolaas Veul bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Nicolaas Veul, presentator en Spraakmaker, vindt de term 'uit de kast komen' klinken alsof het iets vrolijks is. "Het klinkt als: je zit in de kast, dan kom je eruit en dan is alles klaar. Terwijl het proces erover gaat dat je in een overlevingsstand zit als kind. Omdat je van de buitenwereld allemaal seintjes hebt gekregen dat wie jij bent nog geheim is en dat dat niet oké is."

Altijd 'het homootje'

Volgens Veul heeft dit enorme gevolgen voor hoe iemand zich in de wereld beweegt en hoe mensen naar diegene zullen kijken. "Het betekent dat je met een grote leugen en onzekerheid leeft die je niet kan delen. Dat wordt een psychologische overlevingsstrategie, wat sommige onderzoekers een continue vernedering noemen." Het woord homo komt nog vaak als grapmiddel en scheldwoord voor op scholen. "Dat de hele tijd horen, heeft als gevolg dat je naar binnen keert."

De wereld zou open en nieuwsgierig benaderd moeten worden door een kind, stelt Veul. Maar door in een geheim te leven, ontstaat er veel stress. Wanneer iemand durft te vertellen dat hij queer is, begint het hele proces van zelfontplooiing en acceptatie pas, volgens de presentator. "Zo ook van alle gevoelens die je hebt gehad. Ik heb nu pas, als 40-jarige, dat ik de woede voel over de vernedering die ik als kind heb moeten voelen. Omdat ik toen altijd 'het homootje' was bij hockey en thuis."

Klinkt als een biecht

"Laten we er alsjeblieft makkelijk over gaan doen", zegt regisseur Dennis Alink. "Het klinkt alsof het een biecht is, alsof je iets zou moeten vertellen. Daar heb ik ook moeite mee." De regisseur denkt dat het beter zou zijn wanneer alle verwachtingen los zouden worden gelaten. "Je ziet wel met wie iemand thuis komt."

Het onderwerp coming-out staat centraal in de nieuwe film van regisseur Dennis Alink: Out. De film verschijnt vrijdag in de bioscopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie