Achtergrond
BNNVARA

Eerste Pride Kampen en IJsselmuiden is een feit, maar ging niet zonder slag of stoot

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste Pride Kampen en IJsselmuiden is een feit, maar ging niet zonder slag of stoot

Axel van der Linde organiseerde samen met NPO 3 het eerste Pride-evenement van Kampen en IJsselmuiden, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hij vertelt erover in De Nieuws BV samen met 3FM-presentator Julien Kooij. "We mochten ook niet met dertig mensen door het dorp fietsen met vlaggetjes. Dat werd al gezien als een evenement.”

Eerste Pride Kampen en IJsselmuiden is een feit, maar ging niet zonder slag of stoot

Video niet beschikbaar

Pride in mijn Dorp

Julien Kooij maakt voor HUMAN de online serie 'Pride in mijn Dorp', met de serie wil hij laten zien dat het oké is om queer te zijn en in een klein dorp te wonen. "De Pride was altijd op Amsterdam gericht, terwijl ik weet hoe het is om op te groeien in een klein dorpje en er achter te komen: misschien ben ik wel anders", legt Kooij uit. "Wat wij met deze serie willen laten zien, is dat je je dorp niet hoeft te ontvluchten, maar dat je ook heel goed in dat dorp ook zelf steun kan vinden."

Mensen aan de deur

Van der Linde woont in het dorp IJsselmuiden en wilde daar eigenlijk vorig jaar al de allereerste Pride organiseren, maar trok zich daar voor terug. "Toen ik naar buiten trad dat ik de Pride wilde organiseren zijn er mensen bij mijn deur geweest. Die gingen mij vertellen dat het eigenlijk niet de bedoeling was, wat ik graag wilde doen. Dat heeft me heel erg doen schrikken."

Te laat

Toch besloot Van der Linde dit jaar, samen met LHBTI+ organisatie 'De Rose Wolk' en met NPO3 wél een Pride te organiseren. Maar de voorbereiding daarvan ging niet zo soepel. De bedoeling was om een kleurrijke Pride Walk te faciliteren vanuit IJsselmuiden over de brug naar Kampen. Maar de aanvraag hiervoor werd vanwege bureaucratische redenen afgewezen door de gemeente; ze waren een week te laat met het indienen van het verzoek.

"We mochten ook niet met dertig mensen door het dorp fietsen met vlaggetjes, dát werd ook al gezien als een evenement. Als Oranje het EK had gewonnen dan had je wel op straat een feest mogen geven. Je vraagt je toch af: wat is dat dan, dat de gemeente zich zo aan de regeltjes houdt?", bevraagd Kooij. "Er is in dat dorp nog iets wat hier nog niet klaar voor is. Het zou zo mooi zijn als de gemeente dan had gezegd: we zijn er voor die jongeren, en we laten ze een leuk evenement hebben."

Reddende engel

Uiteindelijk is de Pride wel door gegaan, dankzij een reddende engel uit Zwolle. "Hij vond het zo’n mooi initiatief en heeft dus middels het protestrecht twee dagen van te voren -echt op de valreep- alsnog een Pride Walk aangevraagd. En die is goedgekeurd”, legt Van der Linde uit. "Iemand uit het dorp is opgestaan en er is verbinding geweest," vult Kooij aan.

Ster advertentie
Ster advertentie