Achtergrond
NTR

Elmer: 'Ik vind Nederland soms leuk en soms ook een beetje stom'

foto: Volkskrant
  1. Nieuwschevron right
  2. Elmer: 'Ik vind Nederland soms leuk en soms ook een beetje stom'

Elmer, het anagram en alter ego van de Amsterdamse rapper en actrice Merel Pauw, is een opvallende verschijning in de Nederlandse muziekwereld. Ze begon haar muziekcarrière in 2021 met een EP die ze in haar slaapkamer produceerde. In 2023 schitterde ze op grote festivals zoals Lowlands en Pukkelpop, en bracht ze haar EP Elmers uit. In Jongstof vertelt ze over haar debuutalbum Platland, dat in oktober dit jaar zal verschijnen.

Jongstof: Elmer, rapper en actrice - Kunststof

Debuutalbum Platland reflectie van gevoelens over Nederland

Elmer legt uit dat Platland een reflectie is van haar gevoelens over Nederland, een land waar ze zich soms thuis voelt en soms vervreemd van is. Het album gaat over Nederland en haar conflicterende gevoelens daarover. "Ik vind Nederland soms leuk en soms ook een beetje stom en dan ben ik erg boos op dit land", vertelt ze. "Ik vind het heel moeilijk om te zien dat Nederlanders zo weinig empathie lijken te hebben voor andere Nederlanders." "Dat de negativiteit en de haat naar queermensen steeds erger lijkt te worden, dat vind ik heel naar om te zien."

"Tegelijkertijd merk ik hetzelfde mechanisme ook bij mezelf, namelijk dat ik steeds kwader nadenk over mensen die ik niet begrijp, zoals zij ook mij niet begrijpen." Ze vertelt dat het album dus gaat over Nederland als plat land, maar ook over haar eigen neiging om mensen plat te slaan.

De verslavende adrenaline-high

Tijdens de coronatijd produceerde Merel in haar slaapkamer haar eerste eigen EP. Verwachtende dat alleen een paar vrienden haar muziek op Spotify zouden luisteren, ging het ineens heel hard en stond ze anderhalf jaar later op Lowlands als haar alter ego Elmer. "Ik was zo blij, die week was ik echt high on adrenaline", vertelt ze. "Die high is verslavend en daarna moet je ook even afkicken."

Om die verslaving tegen te gaan probeert de jonge muzikant geen specifieke doelen te stellen. "Op die manier is alles een soort bijkomstigheid." Ze vertelt dat dit eerste album ook helemaal geen doel was. "Het is dubbel bij mij, want enerzijds weet ik in het artistieke precies wat ik wil en kan ik heel goed twee jaar vooruit denken, maar dat gaat dan allemaal over hoe ik wil dat Elmer er tegen die tijd uitziet."

Met alter ego Elmer gaat Merel op zoek naar de grenzen van genderidentiteit en dit zorgt voor vraagtekens bij het publiek. Tot nu toe had Elmer altijd een snor op. "Dat vond ik heel leuk, omdat je meteen een soort weirde realiteit creëert op het poppodium", vertelt ze. Merels doel met Elmer is: hoe breng ik regels die in het theater gelden en regels van raarheid en queerness naar het poppodium. "Ik vind veel popshows namelijk een beetje saai soms."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie