Binnenland
BNNVARA

Seksuele diversiteit in het dierenrijk: 'Natuur is queer en queer is natuurlijk'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksuele diversiteit in het dierenrijk: 'Natuur is queer en queer is natuurlijk'

Anemoonvissen die van geslacht kunnen veranderen, zwangere zeepaardmannetjes, lesbische steenuilen, hyena's met gigantische clitorissen. Feiten waar jarenlang van werd gedacht dat het uitzonderingen waren in het dierenrijk, of foutjes in de natuur. In ieder geval niet normaal. Maar zo zit het helemaal niet, vertelt bioloog Charlotte Vermeulen in Vroege Vogels. In Artis gaf zij jarenlang lezingen over seksuele diversiteit in het dierenrijk. Nu staat ze samen met cabaretier Maya van As in de theaters. Voor een college onder het motto: "Natuur is queer en queer is natuurlijk."

Seksuele diversiteit in het dierenrijk

Seks in het dierenrijk wordt al snel geassocieerd met simpele penis-in-vagina voortplanting. Je kent het verhaal wel: mannetje versiert vrouwtje, het stel paart met elkaar en een tijdje water worden de baby'tjes geboren. Maar – net als bij mensen – kan seks ook hele andere vormen aannemen.

Charlotte Vermeulen: "Er zijn oneindig veel verhalen over te vertellen. Zo heb je mannetjes-herten zonder gewei, die stiekem met vrouwtjes paren waar de andere mannetjes om vechten. Drie pinguïns die gezamenlijk hun kroost grootbrengen. Vrouwtjes met hele grote geslachtsdelen, of mannetjes zonder. En Chimpansee Donna, die helemaal geen seks wilde hebben. Zij moest niks van mannen of vrouwen hebben."

Natuurlijks

"Mensen kunnen er nog veel van leren", vindt Maya van As. "Kijk ik ben zelf biseksueel en het heeft dan iets heel troostends in deze toch steeds hardere wereld om te zien dat die seksuele diversiteit iets natuurlijks is. Dat maken al die verhalen van Charlotte duidelijk en dat is heel mooi. LHBTI+ is in het dierenrijk niets nieuws .Onze blik op dieren en seks is heel erg gekleurd door hoe wij zelf in elkaar zitten."

foto: Pixabay

Pinguins

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie