Wie bepaalt, betaalt
- Nieuws
- Wie bepaalt, betaalt
"Keramisch koken? Nee dat zou ik niet doen hoor", zei de keukenboer. "Dan moet je krachtstroom aanleggen naar je keuken, dat is hartstikke duur en de aansluiting voor een gasfornuis zit er toch al. Die omslag naar elektrisch koken komt later pas en dan moet de overheid het financieren, dus je kunt beter wachten."
Tja, met deze argumenten van de keukenboer was mijn keuze snel gemaakt. Het nieuwbouwhuis waar ik binnenkort intrek is verder zo groen als het maar zijn kan. Zonnepanelen op het dak, alles buitengewoon goed geïsoleerd, vloerverwarming, de hele mikmak. De energieprestatiecoëfficiënt (voor de kenners) ligt zelfs onder de 0. Jesse Klaver zou er van gaan glimlachen.
Maar mijn eitje wordt straks gewoon nog gebakken op een gasfornuis, want dat is nu eenmaal het makkelijkst.
Dat mijn vers gebakken eitje indirect bijdraagt aan een scheur in de muur van een Gronings huis, tja, daar merk ik natuurlijk weinig van. Te weinig in ieder geval om er zelf actie voor te ondernemen, laat staan veel geld te pompen in het ombouwen van de installaties in mijn huis. Ik vind het daarom een goed idee dat de overheid het liefst nog dit jaar alle nieuwe woningen zonder gasaansluiting wil laten bouwen. Maar zo’n besluit heeft grote gevolgen.
In de wijk Utrecht Overvecht, waar ik nu woon, gaat al een petitie rond van bezorgde bewoners die protesteren tegen de gemeentelijke beslissing om de hele wijk in 2030 van het gasnet af te koppelen. Want daar mogen ‘we’ zoals het er nu uitziet financieel wel even mooi zelf voor opdraaien. Mooie rendementen worden voorgehouden, maar eerst moet je wel investeren om je huis aan te passen. Dan hebben we het over bedragen van tussen de 20.000 en 30.000 euro. In één van de armste wijken van Nederland.
Wiebes en consorten, het gezegde ‘wie betaalt, die bepaalt’ gaat wat mij betreft in omgekeerde vorm op voor deze omschakeling. Wie bepaalt, die betaalt. Neem een voorbeeld aan het verleden. Toen in 1963 de omschakeling kwam van stadsgas naar aardgas (voor meer info, zie het kekke polygoonjournaal filmpje onderaan deze pagina), moesten alle gastoestellen worden omgebouwd om bruikbaar te zijn met het nieuwe gas. Moesten Jan en allemaal daar zelf voor opdraaien? Nee hoor, het werd allemaal netjes gefaciliteerde en betaald door de gemeenten.
Gratis omschakeling door de gemeenten, een 50/50 regeling, een 'gas-naar-groen hypotheek’ zonder rente.. Wiebes, bedenk iets! Anders krijg je het volk echt niet mee. En dan blijft mijn keukenboer gewoon gasfornuizen verkopen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Renze Klamer is presentator van Langs de Lijn En Omstreken