Column Nelleke Noordervliet: Veranderend verleden
- Nieuws
- Column Nelleke Noordervliet: Veranderend verleden
Hoe zou een historicus uit 2823 naar onze tijd kijken? Dat heeft Nelleke Noordervliet zich column proberen voor te stellen. Lees hier de column terug:
Video niet beschikbaar
We kijken steeds weer met andere ogen naar het verleden. 'De zeventiende eeuw was van Goud.' Nou, nee, zo mooi was het echt niet voor iedereen. 'De Nederlandse vlag wapperde fier aan vreemde kust.' Ho, ho, we waren uitbuiters en slavendrijvers, hè. In de historische kaleidoscoop draaien steeds weer andere vormen en kleuren voor. We kijken in een spiegel. Ja, ze waren vroeger net zo slim, net zo dom, net zo vooringenomen, net zo misleid, net zo optimistisch, net zo menselijk als wij nu. Alleen hebben wij vloerverwarming.
De historicus uit het jaar 2823
Nu ben ik benieuwd hoe de historicus van de toekomst, zeg die van 2823, onze tijd zal beschrijven. Als de planeet en de mensheid nog bestaan, en als het verleden nog ouderwets wordt bestudeerd en niet simpelweg per tijdmachine bezocht. Hij zal promoveren (als dat nog bestaat, maar waarom niet, het bestond zeshonderd jaar geleden ook) bijvoorbeeld op het gebruik van de term transitie. Er was een globaal idee over het doel van die verandering, ziet hij. Opmerkelijk is, zegt hij, dat niemand zag waar het echt heen ging. Ze waren permanent verbaasd, verbijsterd, geschokt. Hij zal onze analyses en commentaren bestuderen en wie weet in het corpus van contemporaine bronnen mijn columns voor de krant en voor ovt meenemen. En zich verwonderen over alles. Over onze opvattingen überhaupt. Wàt? Vrouwen waren gelijk aan mannen! Iedereen moest werken voor zijn brood! Ze verwarmden hun huizen!
Koning Kaskoeskielewan
En dan zal er ook een historicus zijn, een beetje een nerd, die echt een heel klein pieponderwerpje neemt om daaraan iets algemeens te demonstreren. Hij zal gedetailleerd inzoomen op de eerste helft van de 21e eeuw. 'Ja, rare hobby, hè?' zal hij zich verdedigen. Hij ontrukt een personage aan de totale vergetelheid waarin die is weggezakt en schrijft een studie over ene Geert Wilders, die heel korte tijd de dienst uitmaakte op een stukje grondgebied dat Nederland heette, en als een rattenvanger van Hamelen (dat begrip wordt in een apart kadertje uitgelegd) een groot deel van de bevolking achter zich aan kreeg, scheldend en schuimbekkend. En toen hij eenmaal volgens de toen geldende regels van de democratie (wordt in een apart kadertje uitgelegd) de baas werd van de regering liep zijn revolte vast in bureaucratie, geldgebrek en incompetentie. En dan zal hij aantonen, dat in dat mislukte optreden van die Wilders de kiem ligt, ja de voorafschaduwing te zien is van het danmalige glorieuze en vredelievende bewind van Koning Kaskoeskielewan. (dit zal ik nog in een kadertje toelichten). Wat een raar land is de toekomst toch!