Opinie & Commentaar
NTR

Geeft thuisonderwijs een risico op achterstand?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geeft thuisonderwijs een risico op achterstand?

We hebben nu drie weken aan coronamaatregelen achter de rug. Vooral huishoudens met schoolgaande kinderen hebben het te verduren. Ouders moeten thuis werken met een huis vol kinderen, maar ook zorgen dat hun kinderen onderwijs blijven volgen. En niet alle ouders kunnen dat. Kwesties onderzoekt: wat gaat dit betekenen voor sommige kinderen?

Video niet beschikbaar

Niet iedereen heeft een laptop

Michelle van Dijk, lerares Nederlands op een middelbare school in Rotterdam, ziet dat thuiswerken zeker problemen oplevert. Niet alle gezinnen hebben in huis genoeg ruimte, laptop en snel internet voor de kinderen om goed te werken. "Op onze school gaan veel opdrachten en huiswerk inleveren via internet. Sommige kinderen kunnen dat niet doen omdat ze alles via hun smartphone doen en geen laptop hebben.

Onze school kan Chromebooks bestellen, maar het heeft wel even geduurd om te concluderen dat het probleem speelt. Dan moet je bijbestellen. De bevoorrading is op door de stop in fabrieken in China, dat kost tijd om op te starten."

Quote

We hebben kinderen op woonwagenkampen die geen internet hebben

Darine El Houfi

Darine El Houfi is huiswerkbegeleider in Utrecht: "Ik maak me zorgen om kinderen die het meeste achterliepen. Dat zijn vaak gezinnen met meerdere broertjes en zusjes. Dat is druk in huis. En dan is er inderdaad de internetverbinding. We hebben kinderen op woonwagenkampen die geen internet hebben. Hoe ga je dan les volgen? Of niet genoeg laptops in huis?"

Lange mails

"Onderwijs geven thuis is hels", zegt Petra Bannink uit Zolle, moeder van vier kinderen. "Dat is waar een probleem ligt. Je kan namelijk niet verwachten van ouders die thuis moeten werken dat ze hun vier kinderen normaal les geven."

"Ik heb een 4 havo klas", vertelt Michelle. "In de klas heeft de helft de 1e opdracht niet ingeleverd. Dat kan zijn door gebrek aan eigen motivatie, maar ook hoe de ouders ermee omgaan. Als je een puber thuis hebt, niet de makkelijkste groep, die niet wil, dan kun je niet blijven pushen. En dan zijn er de ouders die het niet kunnen bijbenen. Ze krijgen vrij lange mails, als mijn kinderen aan het niksen zijn, dan kan ik de mails lezen en weten wat er aan de hand is. Dat kunnen die ouders niet."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiƫle kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie