Nog altijd veel misverstanden rondom Lentekriebels: 'Het zegt veel over de volwassenen'
- Nieuws
- Nog altijd veel misverstanden rondom Lentekriebels: 'Het zegt veel over de volwassenen'
Ieder jaar laait de discussie rondom de voorlichtingsweek Lentekriebels op scholen weer op. Scholen krijgen te maken met weerstand van ouders, maar is die weerstand wel terecht? Er verschijnt namelijk veel desinformatie over de voorlichting, merkt adjunct-directeur van kenniscentrum Rutgers, Luc Lauwers op. "Deze frames zijn behoorlijk hardnekkig", vertelt hij bij Spraakmakers.
Stand.nl: Kinderen zijn de dupe van het gedoe over de Week van de Lentekriebels
Vriendschap en weerbaarheid
Het kenniscentrum is initiatiefnemer van de Lentekriebels-week en heeft onlangs een kort geding aangespannen tegen Civitas Christiana. Volgens Rutgers verspreidt deze organisatie onwaarheden over de Week van de Lentekriebels. Daarom is het volgens adjunct-directeur Lauwers belangrijk om nogmaals helder uit te leggen hoe het lespakket eruitziet. Waar sommigen denken dat het alleen over seks en geslachtsdelen gaat, ligt dat in werkelijkheid heel anders.
"In algemene zin gaat het over thema’s als vriendschap, jezelf kunnen zijn, weerbaarheid, nee zeggen en lichamelijke ontwikkeling", legt Lauwers uit. "Van groep 1 tot en met groep 8 groeit het mee met de ontwikkeling van het kind. In groep 1 gaat het bijvoorbeeld over gezinssituaties, normen en waarden, en pas rond de puberteit over thema’s als menstruatie."
Communicatie
Om te voorkomen dat ouders een verkeerd beeld krijgen van de Lentekriebels-week, is het volgens Lauwers van groot belang dat scholen proactief communiceren en ouders betrekken. "Als je ouders proactief betrekt en het gesprek aangaat over waarom we dit doen, leidt dat tot hele goede gesprekken. En dat is zo belangrijk, want samenwerking tussen ouders en school is essentieel, zeker bij dit soort thema’s."
Dat zo’n proactieve houding werkt, ziet Jenaplanschool-directeur Harry Havekes ook. "Wij hebben maar weinig te maken met ongeruste ouders", vertelt Havekes. "We communiceren heel goed. We weten van één of twee ouders dat ze er moeite mee hebben, maar daar hebben we dan vooraf contact over. Dat verloopt eigenlijk heel goed."
Blik van volwassenen
De misverstanden rondom Lentekriebels ontstaan volgens Belle Barbé, specialist in seksuele opvoeding, niet alleen door desinformatie. Volgens haar zegt het ook veel over de manier waarop volwassenen denken. "Voor veel volwassenen is het ontzettend moeilijk om hun eigen volwassen kijk op seksualiteit los te koppelen van hoe een kind seks ervaart", stelt Barbé. "Kinderen zijn veel meer bezig met de biologie erachter. Hoe komt een baby in de buik? Wij weten dat het met seks te maken heeft, maar een kind niet."
Ouders zullen het eerder betreuren als het fout gaat op de volleybalvereniging of op het werk dan wat er nu op school gebeurt met voorlichting.
Barbé vindt het dan ook jammer dat de discussie rond seksuele voorlichting steeds zo groot wordt. "Negen op de tien ouders zijn vóór verplichte seksuele vorming. Daarom is het jammer dat het tegengeluid zoveel aandacht krijgt. Veel ouders zijn juist blij met voorlichting op school, omdat ze dan zelf minder hoeven te doen."
Juist in deze tijd
Schrijver en acteur Thom Hoffman benadrukt het belang van dit soort voorlichtingsweken, juist in deze tijd. "De afgelopen jaren zijn er veel signalen naar buiten gekomen over hoe fout het kan gaan, juist in de seksuele sfeer, op werkvloeren, bij sportverenigingen en omroepen", zegt Hoffman, verwijzend naar de vele nieuwsberichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. "De noodzaak om dit genuanceerd over te brengen en erover te praten is enorm. Ouders zullen het eerder betreuren als het fout gaat op de volleybalvereniging of op het werk dan wat er nu op school gebeurt met voorlichting. Voorlichting is een noodzakelijk proces. Misschien moet het verfijnd worden, maar het moet plaatsvinden."
Stand.nl
Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.
De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.